Суд відмовив акціонерам двох ліквідованих банків у відшкодуванні збитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відмовив акціонерам двох ліквідованих банків у відшкодуванні збитку

Фондовий ринок
332
13 травня Господарський суд Києва підтвердив безпідставність вимог акціонерів виведених з ринку банків «Велес» і «Юнісон» про відшкодування збитку.
Як повідомляє прес-служба Нацбанку України (НБУ), суд повністю відмовив у задоволенні позову акціонера неплатоспроможного банку «Юнісон» — кіпрської компанії «Мелігант Груп ЛТД» — до НБУ і Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) про солідарне стягнення майнової шкоди в розмірі 10 млн 526 тисяч 217,2 грн.
Таким чином, вимоги «Мелігант Груп ЛТД» були визнані безпідставними і необґрунтованими.
Також Господарський суд міста Києва 13 травня 2021 року припинив провадження у справі за позовом банку «Велес» до НБУ, ФГВФО та Державній казначейській службі про стягнення майнової шкоди в розмірі 14 млн 424 тисячі 106,29 грн.
«Суд, вирішуючи ці суперечки, очікувано врахував норми Закону № 590-IX, яким усунено прогалини законодавства, за допомогою яких акціонери збанкрутілих банків могли безпідставно збагатитися за рахунок коштів платників податків», — прокоментував рішення суду начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.
Нагадаємо, що 28 квітня 2016 року НБУ відніс банк «Юнісон» до категорії неплатоспроможних, як зазначалося, через непрозору структуру власності.
На момент прийняття цього рішення акціонерами фінустанови були 11 компаній, зареєстрованих в Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку.
2 серпня 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив законність віднесення банку «Юнісон» до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності. Рішення суду вступило в законну силу з моменту його проголошення.
18 червня 2018 року НБУ за пропозицією ФГВФО прийняв рішення про ліквідацію банку «Юнісон».
Раніше повідомлялося, що 10 грудня 2015 року Нацбанк прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ «Банк Велес» за проведення ризикової діяльності та систематичні порушення законодавства в сфері фінансового моніторингу.
Такими були близько 90% всіх операцій, які проводилися в банку. За неповний 2015 рік їх обсяг перевищив 100 млн доларів. Крім того, значний обсяг операцій проведено з використанням підроблених документів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас