Міжбанк: гривня пробила психологічний поріг, але чи позитивний це фактор для економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: гривня пробила психологічний поріг, але чи позитивний це фактор для економіки

Валюта
2604
Застій в українській економіці, наслідки локдауну і скорочення впливу реального сектору на загальну поведінку фінансового, валютного і фондового ринків призводять до постійних перекосів і диспропорцій в економічному розвитку країни.
Реальний сектор живе своїм життям, тіньова економіка — своїм, а напівлегальний бізнес — своїм. І сировинна, багато в чому олігархічна модель управління цілими галузями все більше поєднується в Україні з впливом на те, що відбувається, окремих великих груп клієнтів, які взагалі ніяк не працюють і «не зав’язані» на український реальний сектор, а більше пов’язані з фінансовим і спекулятивним капіталами. Багато в чому — іноземними. І за найкращою нашою традицією — в більшості своїй офшорними за своєю суттю, хоча і в різних формах.
І якщо раніше ще років 10−15 тому «господарями життя» в Україні в основному були місцеві промислові групи і клани, що робили ставку на залишки пострадянської промисловості, то сьогодні вони все більше поступаються місцем міжнародним компаніям і фінансовим спекулянтам всіх мастей. Події 2014 року, банкопад і значні обвали гривні в 2014—2017 роках призвели до остаточного обміління економіки України з поступовою деіндустріалізацією.
На тлі зростання державних боргів, з постійною зміною керівних чиновників найбільших держкомпаній, а часто і відвертою корупцією і скандалами у верхніх ешелонах влади — це робить наш ринок легкою здобиччю вже і не найбільших за світовими мірками фінансових гравців.
Навіть в умовах початкової стадії пандемії (фактично весь 2020 рік), коли завдяки низьким цінам на енергоносії і високим на товари українського експорту, у країни був шанс на поступову перебудову економіки на менш витратні і прогресивні з енергетичної точки зору технології – нічого істотного в цій сфері так і не відбулося. Ми всі також залишаємося повністю залежними від світових цін на енергоресурси, які почали активно зростати у зв’язку з поступовим відновленням світової економіки.
З одного боку, це призводить до зростання інфляційних процесів в країні і перекосів у ціноутворенні (останній приклад — спроби держрегулювання цін на газ, а зараз на дизпаливо і бензин), а з іншого — в кінцевому підсумку до залежності поведінки фінансового, валютного і сировинного ринків від невеликої кількості великих гравців. Значна частина з яких вже давно не є місцевими і ставить для себе основним завданням тільки максимізацію одержуваних прибутків в умовах слабкого, а часто і некомпетентного державного управління.
Навіть ситуативне зміцнення національної валюти в цьому випадку починає працювати проти економіки, бо на тлі зростання гривневих цін дорожчає і вартість товарів у валюті. І в кінцевому підсумку, після активізації ділового життя і населення після пандемії це призведе до ще сильнішого збільшення негативного сальдо торгівлі. Адже купувати громадяни будуть імпорт, який стане знову активно завозиться в країну через привабливі для іноземних виробників внутрішні ціни. І все це буде відбуватися на тлі збільшення держборгу і періодично зростання популізму, не забезпеченого економічними передумовами. Адже ці передумови для повноцінного розвитку знову так і не створені ні для самого населення, ні для малого та середнього бізнесу. Хто вже з уряду згадає хоча б про «створення мільйона робочих місць для заробітчан», які повернулися через пандемію з України і так і не знайшли тут гідної роботи.
Тому теперішнє зміцнення гривні можна з дуже великою натяжкою назвати позитивним фактором для економіки в цілому.
Перебіг торгів 18 травня:
Пропозиція знову майже всю сесію перевищувала попит, і це позначилося на котируваннях. За день долар подешевшав ще на 9 копійок — з 27,495/27,515 гривень до 27,405/27,425 до кінця торгів. Покупці явно не поспішали укладати угоди, граючи «на пониження». І ця тактика сьогодні знову спрацювала. Продавці після недовгого опору були знову змушені опускати свої цінники, чим і користувалися покупці. НБУ на ринок не виходив, і надлишок пропозиції «тиснув» на котирування.
У підсумку, вже до 12 години долар просів з ранкових 27,495/27,515 до 27,40/27,42 гривень, а потім вже до кінця сесії перебував у вузькому коридорі 27,405−27,415/27,425−27,435 гривень. Завершилися торги на позначці 27,405/27,425.
Головні події вівторка на валютному ринку:
  • Долар з ранкових 27,495/27,515 подешевшав до 27,405 / 27,425 гривень до кінця дня.
  • Нацбанк на ринок не виходив.
  • Довідковий курс НБУ на 12:00 склав 27,4355 гривень, а офіційний курс на 19 травня 2021 року встановлений на рівні 27,4368 гривень за долар.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після закриття ринку:
Долар США — 27,41 / 27,43
Євро — 33,49 / 33,51
На міжнародному валютному ринку forex валютна пара євро / долар до цього часу мала наступні значення котирувань 1,2220 / 1,2221
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас