Гектари пустять з молотка в онлайні: ВР ухвалила закон про земельні торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гектари пустять з молотка в онлайні: ВР ухвалила закон про земельні торги

Нерухомість
1101
Верховна Рада остаточно схвалила два обов’язкові законопроєкти — вони необхідні для відкриття ринку землі з липня цього року.
Після запуску повноцінного ринку землі в Україні купувати ділянки можна буде тільки на аукціонах. Крім того, купівля-продаж землі буде можлива тільки безготівково. Те саме стосується оренди землі, ефітевзису та іншої передачі прав користування. Такі норми прописані в законопроєкті про земельні торги (№ 2195), який Верховна Рада ухвалила в другому читанні 272 голосами.
Це другий зі списку документів, які необхідно було схвалити до початку липня. Першим став законопроєкт № 2194 про передачу земель на місця, його ще називають «земельною конституцією». Також потрібно ухвалити закон Про Фонд гарантування позик і про право державних працівників на земельний пай.
Законопроєкт про земельні торги передбачає, що продаж землі буде проводитися в єдиній системі у формі електронного аукціону. Торги будуть відслідковуватися в режимі реального часу. Доступ зможе отримати будь-який громадянин України.
Ключове в законі, за словами міністра агрополітики Романа Лещенка:
  • мінімізація корупційних ризиків: прозоре та ефективне користування і розпорядження землями;
  • діджиталізація та автоматизація галузі;
  • інформація про земельні торги виключно через електронні аукціони і в режимі реального часу через мережу Інтернет;
  • публічна електронна система про земельні ділянки.
По суті, в перспективі купувати ділянки можна буде тільки на аукціонах.
«Що стосується придбання ділянок, що належать органам місцевого самоврядування, то ініціаторами продажу, швидше за все, як і раніше будуть виступати місцеві ради або об’єднані громади. Вони затверджують переліки вільних ділянок до продажу через аукціон. Відповідно, придбати у власність вільну земельну ділянку комунальної власності (без капітальних споруд на ній), наприклад, для забудови можна саме на таких аукціонах», — уточнювала в коментарі сайту «Сегодня» юрист Наталія Нечаєва.
Закон про відкриття ринку землі в Україні ухвалили ще навесні 2020 року. Але щоб його положення запрацювали вчасно, з 1 липня 2021 року, потрібно було ухвалити ще низку документів.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 2280 щодо використання земель. Він передає у відання місцевих громад роботу з цілою низкою містобудівної та землевпорядної документації. У підсумку кожна громада повинна самостійно розробити комплексний план просторового розвитку.
Підписуйтесь на телеграм-канал Finance_ukr і читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця 💡
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас