Комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться: НБУ підписав меморандум з Visa та Mastercard — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться: НБУ підписав меморандум з Visa та Mastercard

Особисті фінанси
1016
Національний банк України спільно з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard працюватимуть над посиленням конкуренції на платіжному ринку України.
Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.
Відповідний Меморандум про сприяння конкурентному платіжному ринку в Україні підписали Національний банк, Visa та Mastercard. Меморандум є відкритим для приєднання будь-якими іншими платіжними організаціями платіжних систем та іншими учасниками ринку.
Навіщо це? Як зауважив заступник голови НБУ Олексій Шабан, зважаючи на стратегічну важливість для України подальшого розвитку безготівкової економіки, та, зокрема, поширення безготівкових платежів, був узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж).
Таке рішення сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців – користувачів платіжних карток, а також – розвитку конкуренції та розширенню можливостей для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків.
Якими будуть ставки. Компанії Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою щодо надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання такого дозволу вони розпочнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж, зокрема комісії мають становити:
  • з 01.07.2021 – не більше 1,20%;
  • з 01.07.2022 – не більше 1,00%;
  • з 01.07.2023 – не більше 0,90%.
У Нацбанку кажуть, що це дасть можливість фінансовій індустрії забезпечувати подальше зростання безготівкових платежів, скорочення частки тіньової економіки та зростання надходжень до державного бюджету в результаті цифровізації платежів.
Нагадаємо, раніше Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради не вдалося знизити інтерчейндж до 0,2%.
До речі, в телеграм-каналі Finance.ua ми теж розповідаємо про новини зі світу грошей. Там ми вчимо економити і не платити зайвого. Тому не забудьте підписатися!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас