Данилишин назвав причини відставання України в економічному розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин назвав причини відставання України в економічному розвитку

Казна та Політика
787
Низький рівень державної підтримки споживчого попиту в Україні є однією з причин її відставання в економічному розвитку від інших країн світу, які застосовують значно вищі фіскальні стимули в цій сфері, вважає академік НАН України Богдан Данилишин.
В Україні – найнижчий в Європі рівень державного стимулювання споживчого попиту. І це є однією з причин її відставання в економічному розвитку від інших країн світу, говорит Данилишин.
На думку академіка, саме низький рівень державної підтримки споживчого попиту в Україні в порівнянні з іншими країнами є однією з причин її відставання в економічному розвитку.
«Два основних канали державної підтримки споживчого попиту — це виплата заробітних плат найманим працівникам в бюджетній сфері та виплата соціальних трансфертів (пенсій і допомог). Україна суттєво відстає від більшості країн ЄС за рівнем державної підтримки споживчого попиту. В Україні за рахунок державних коштів фінансується близько 30% споживчих витрат населення, тоді як в країнах ЄС — близько 50%», — пише Данилишин.
Так, у 2020 р. в Україні державні виплати населенню становили лише 33% від їх споживчих витрат (в 2019 р. — 31% – історичний мінімум), тоді як в середньому у країнах ЄС-27 — цей показник склав 53% (наприклад, в Данії – 67%, у Франції – 62%, і т.д.).
«Низька державна підтримка споживчого попиту в Україні є однією з причин її відставання в економічному розвитку від інших країн світу, які застосовують значно вищі фіскальні стимули в цій сфері, — вважає академік. — Фіскальна підтримка процесів приватного споживання в Україні не відповідає параметрам здорової ринкової економіки — різниця з країнами ЄС становить близько 15% обсягів приватного споживання на рік в середньому за останні 5 років».
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас