Набрав чинності закон, що наближує українську енергосистему до європейської — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набрав чинності закон, що наближує українську енергосистему до європейської

Енергетика
408
В Україні в суботу, 15 травня, набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі».
Його було опубліковано в газеті «Голос України».
Законом передбачено здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії відповідно до вимог Третього енергопакету Європейського Союзу.
Документом регулюються питання сертифікації оператора системи передачі електроенергії за моделлю відділення ISO, яка передбачає, що оператор системи передачі користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі, при цьому зазначене майно залишається у власності держави.
Крім цього, законом внесено зміни та доповнення до Закону України «Про ринок електричної енергії», якими визначаються: особливі вимоги про відокремлення і незалежність оператора системи передачі по моделі відділення ISO; обов’язки регулятора, оператора системи передачі і власника системи передачі відповідно до моделі відділення ISO; вимоги до незалежності власника системи передачі і зобов’язання ОСП в частині розробки і впровадження програми відповідності, в якій визначаються заходи для уникнення дискримінаційних дій з боку оператора системи передачі і моніторингу виконання таких заходів.
Законом також внесено зміни до Господарського кодексу, якими передбачено, що регулятор при узгодженні інвестицій ОСП керується, зокрема, необхідністю забезпечення безпеки передачі електричної енергії, операційної безпеки ОЕС України. Також вносяться зміни, згідно з якими об’єкти державної власності, що використовуються в процесі здійснення діяльності з передачі електричної енергії, закріплюються на праві господарського відання відповідному суб’єкту господарювання на підставі рішення суб’єкта управління і договору.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас