У що інвестувати в Україні, і чи варто це робити (думки) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У що інвестувати в Україні, і чи варто це робити (думки)

Особисті фінанси
7110
Більшість українців вкладають гроші в ризикові інвестиції.
Про це розповів Михайло Рітчер, співзасновник M. Ritcher & Partner, Wotan, під час онлайн-вебінару «FinUpDate випуск 16. Куди інвестувати і не інвестувати в 2021 році».
«Ми провели опитування, і виявилося, що 80% інвестицій українців перебувають на рівнях „ризиковий“ і „дуже ризиковий“. А коли ми запитали, у що ж вони інвестують, з’ясувалося, що в депозити і нерухомість. А за міжнародними класифікаціями ці активи відносяться до захисних — такі теж повинні бути в портфелі інвесторів», — зазначив Рітчер.
За його словами, основна спеціалізація, куди він інвестує – це приватні компанії, в тому числі в Україні. Але є нюанс — це повинні бути компанії, які працюють на швидкозростаючому ринку, наприклад в Америці або в Європі. Тобто там, де є гроші.
Проблема в такому інвестуванні – досить високий поріг входу, частіше від 100−500 тис. доларів.
Що стосується нижчого чека, то тут залишаються лише українські ОВДП, але тільки диверсифіковані.
За його словами, в Україні є два типи ризиків:
  • ризик кредитного рейтингу — дефолту;
  • ризик девальвації гривні.
В інвестуванні в Україну потрібно покрити ці два типи ризиків. Однак є й переваги інвестування в нашу країну — це висока прибутковість (в ОВДП вона становить 11% при стабільному курсі гривні).
З чого повинен складатися портфель:
  • 25−30% – ETF на американські фондові індекси, які є в Україні;
  • 50% – ОВДП;
  • все, що залишилося — нерухомість.
При цьому інший фінансист, засновник Kyiv First Investment Club Іван Компан радить вкладати в ОВДП тільки досвідченим інвесторам.
«Якщо ми говоримо про ліквідні інструменти, то напевно єдиний, який є в Україні, це ОВДП. І те — його ліквідність хороша тільки в моменти зростання, а коли щось трапляється, як показує досвід, ліквідність всіх українських інструментів падає», — говорить він.
За словами експерта, стабільність інструменту ОВДП вимірюється кредитним рейтингом емітента — Уряду України. У березні 2021 в S&P переглянули цей рейтинг України і визначили його на рівні B — тобто на 5 пунктів нижче від інвестиційного рейтингу.
«ОВДП відноситься до „speculative great“ — це спекулятивний інструмент для професійних інвесторів, але ніяк не для роздрібного інвестора, який хоче щось заробити», — підсумував фінансист.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас