До 2030 року кожен шостий працюючий українець буде фрилансером - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2030 року кожен шостий працюючий українець буде фрилансером - дослідження

Особисті фінанси
1174
Присутність інтернету, розвиток інструментів для віддаленої роботи, можливість пошуку фахівців без географічних прив’язок дозволяє фрилансу активно розвиватися.
За даними сервісу віддаленої роботи Freelancehunt, з 2008 по 2016-й обсяг замовлень на фрилансі щорічно подвоювався, а вже цьогоріч кількість користувачів перетне позначку в мільйон.
«Все більше українців придивляється до гібридних форматів роботи, яка передбачає більш вільний графік і комбінування віддаленої та офісної роботи в різних пропорціях, — зазначає засновник сервісу Freelancehunt Олег Топчій. — Згідно з нашими опитуваннями, для 40% виконавців головною перевагою є відсутність начальника, а більш ніж половина називають фриланс основним джерелом доходу».
Статистика:
  • сьогодні на 700 000 виконавців припадає 280 000 замовників;
  • за останні 7 років щорічний приріст позаштатних фахівців становив від 33 до 57%;
  • при збереженні динаміки, до 2030 року кількість фрилансерів може наблизитися до 4 мільйонів, що складе 16% працездатного населення країни. У підсумку кожен шостий українець працюватиме у форматі самостійної зайнятості.
До 2030 року кожен шостий працюючий українець буде фрилансером - дослідження
Хвиля розвитку фрлансу спостерігається і в інших країнах:
  • у Британії, Нідерландах і Франції приріст позаштатних співробітників вже перевищує попит на штатних працівників;
  • згідно з даними Асоціації незалежних і самозайнятих професіоналів (IPSE), з 2000 по 2014 рік кількість фрилансерів в Європі зросла дворазово. У підсумку «вільні художники» стали найбільш швидкозростаючою групою на ринку праці ЄС;
  • схожа ситуація відбувається в США, сьогодні кожен третій працюючий американець є фрилансером, а через сім років на самостійну зайнятість перейде кожен другий.
Рушієм ринку самозайнятих фахівців стає gig economy — модель економіки, яка передбачає вільну і короткострокову форму зайнятості.
«Робочий день стає більш гнучким. Технології дозволяють робити більше за меншу кількість часу і виконувати більш різнопланові завдання, — каже Олег Топчій. — Як наслідок, фахівці зможуть працювати одночасно на кілька компаній. Зараз таке практикують, наприклад, SEO і SMM-фахівці. У майбутньому графік роботи фахівця може бути підлаштований під кількох роботодавців, враховуючи постійне місце роботи і фриланс-завдання».

Довідка Finance.ua:

  • Фриланс-біржа Freelancehunt опитала 2183 зареєстрованих на платформі програмістів і на підставі отриманих даних склала портрет українського розробника.
  • За результатами опитування платіжної платформи Payoneer, українські фрілансери в середньому заробляють від $ 650 до $ 2100.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас