Найбагатші американці заробили $195 млрд за перші 100 днів президентства Байдена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбагатші американці заробили $195 млрд за перші 100 днів президентства Байдена

Світ
319
Статки 100 найбагатших американців за перші 100 днів президентства Джо Байдена зросли на $195 млрд.
Про це повідомляє Bloomberg.
Це пояснюється зростанням американського ринку акцій, швидкими темпами вакцинації і ухваленням пакету стимулів обсягом $1,9 трлн. Індекси S&P 500 і Dow Jones з моменту інавгурації Байдена додали понад 10%.
Між президентськими виборами і вступом Байдена на посаду 100 найбагатших американців заробили ще $267 млрд. Таким чином, з 4 листопада 2020 року, коли відбулися вибори, їхні статки збільшилися на $461 млрд. Для порівняння, між інавгурацією Дональда Трампа в 2017 році і останніми президентськими виборами в США ці мільярдери стали багатшими приблизно на $860 млрд.
За даними Федеральної резервної системи (ФРС) США, загальні статки 100 найбагатших американців досягли $2,9 трлн в порівнянні з $2,5 трлн, якими володіють 50% найменш багатих жителів країни.
При цьому 10 найбагатших американців з дня торішніх виборів заробили $255 млрд, а їхні загальні статки зросли до $1,2 трлн.
Основними драйверами збільшення багатства стали технологічні компанії, включаючи Amazon.com Inc. (SPB: AMZN), Facebook Inc. (SPB: FB) і Google, що належить Alphabet Inc. (SPB: GOOG), які виграли від зростання онлайн-активності в період пандемії. Індекс FANG (Facebook, Amazon, Netflix і Google) за останні 12 місяців підскочив на 94%, в той час як S&P додав 45%.
Засновник Amazon Джефф Безос, який є найбагатшою людиною в світі, в цьому році став багатшим на $11,7 млрд, свідчать дані Bloomberg Billionaires Index. За час президентства Дональда Трампа його статки зросли на $120 млрд.
Статки голови Facebook Марка Цукерберга минулого четверга підскочили на $8,1 млрд завдяки сильній фінансовій звітності компанії.
Співзасновник Google Ларрі Пейдж з початку року заробив $26,6 млрд. Голова Tesla (SPB: TSLA) Ілон Маск з січня став багатшим на $5,1 млрд.
Інвестори Уоррен Баффет, який очолює Berkshire Hathaway (SPB: BRK.B), і голова Blackstone Group Стівен Шварцман також виграли від зростання ринку акцій.
Джо Байден у свої перші 100 днів президентства запропонував значне підвищення податків для найбагатших громадян, а також програми підтримки середнього і нижчого класів за допомогою витрат на інфраструктуру, соціальних витрат і стимулювальних виплат.
План, представлений президентом США під час звернення до Конгресу минулого тижня, передбачає підвищення прибуткового податку для 1% найбагатших громадян до 39,6% з поточних 37%. Податок на прибуток від приросту капіталу може бути підвищений до того ж рівня для тих, хто заробляє більше ніж $1 млн.
Американці, що входять в 1% найбагатших, наразі платять 40% від усіх федеральних податків на доходи, свідчать дані податкової служби США (US Internal Revenue Service, IRS).
Білий дім також запропонував підвищити корпоративні податки, щоб фінансувати інфраструктурні витрати. Засновник Amazon Джефф Безос несподівано підтримав цю пропозицію.
“Ми очікуємо, що Конгрес і адміністрація разом знайдуть правильне і збалансоване рішення, яке підтримає або посилить конкурентоспроможність США”, – зазначив він.
Демократи в Конгресі пропонують й інші способи усунення нерівності. Сенатор Елізабет Уоррен представила план податку для ультра-мільйонерів. Згідно з її проєктом, статки громадян, які володіють понад $50 млн, повинні обкладатися 2%-м податком. Ставка податку може скласти 3% для тих, чиї статки перевищують $1 млрд. Пропозиція навряд чи буде прийнята, враховуючи опір президента та інших демократів, відзначає Bloomberg.
Незважаючи на пандемію, всі групи населення США в минулому році збільшили свій добробут, свідчать дані ФРС. Однак статки 1% найбагатших громадян у 2020 році збільшилися на $4 млрд – більше, ніж у 90% найменш забезпечених жителів.
Доходи населення США в березні підскочили на 21% в результаті третього раунду стимулювальних платежів.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас