В Dragon Capital заявили, що проблеми «Більшовика» стримають багатьох інвесторів від цього лота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Dragon Capital заявили, що проблеми «Більшовика» стримають багатьох інвесторів від цього лота

Фондовий ринок
590
Накопичені за попередні роки проблеми суттєво вплинуть на приватизаційну ціну Першого Київського машинобудівного заводу (ПКМЗ, колишній «Більшовик»). І хоч об’єкт сам по собі унікальний і привабливий, тягар невирішених питань стримає багатьох потенційних інвесторів від придбання лота.
Такі оцінки з приводу запланованого продажу підприємства озвучив журналістам експерт у сфері інвестицій, заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса.
Зараз, як відомо, колишній «Більшовик» входить в головні об’єкти «Великої приватизації». Фонд державного майна України разом з компанією KPMG Україна, яка виступає приватизаційним радником, готують ПКМЗ до продажу. У лютому заступник голови ФДМ Тарас Єлейко повідомив, що крім базових умов приватизації, також буде опрацьовано план збереження виробництва і створення нових робочих місць. За його словами, якщо умови будуть сприятливими, продаж заводу може відбутися вже в червні 2021 року.
«Всі накопичені проблеми підприємства, як ті ж заборгованості, — впливатимуть на ціну об’єкта. Тобто, умовно, якщо інвестор оцінив лот в 100 одиниць, то від них він буде віднімати борг, і це буде вважатися справедливою вартістю. І дійсно, це істотно обмежує коло потенційних учасників. Судячи з усього, та ж наявність договорів оренди на підприємстві стримує багатьох від участі в придбанні цього лота. Такі проблеми суттєво впливають на інвестиційну привабливість», — переконує Сергій Фурса.
Всі питання з оформленням землі, багатомільйонною заборгованістю і майбутньою юридичною тяганиною впливатимуть на подальший процес формування ціни об’єкта продажу, адже в майбутньому, вважає експерт, їх доведеться вирішувати новому власнику. «Згадані проблеми, як ті ж борги, вплинуть на процес ціноутворення», — підсумував Сергій Фурса.
Нагадаємо, за словами експертів, зараз найбільшим активом підприємства ПКМЗ є земля — 35 га в центрі столиці, відмінна транспортна розв’язка і розвинена інфраструктура поруч з центром. Навпроти об’єкта — станція метро «Шулявська».
Станом на сьогодні на заводі з кількох тисяч робітників працює трохи більше ніж 200. Наразі підприємство накопичило понад 500 млн грн боргу перед третіми особами (у т.ч. податкові борги). При цьому, як відзначають експерти, більше ніж 70% території використовують неефективно, вони заростають бур’янами, а обладнання розтягується на металобрухт. При цьому щорічно ПКМЗ отримує по 20% збитків. Водночас завод щорічно сплачує 40 млн грн земельного податку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас