Кабмін підготував законопроект про скасування права кожного українця на 2 безкоштовні гектари землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підготував законопроект про скасування права кожного українця на 2 безкоштовні гектари землі

Аграрний ринок
5040
Кабмін погодив законопроект про внесення змін до закону про консолідацію земель сільськогосподарського призначення, а також низку інших земельних законів.
Відповідні рішення були ухвалені на засіданні Кабінету міністрів 21 квітня.
Що пропонують:
  • новим проектом закону пропонується прибрати з чинного закону “Про особисте селянське господарство” частина статті 5, в якій прописано, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі – ті самі безкоштовні 2 гектара, на які, згідно з чинним законодавством, мають право всі українці.
Також у законопроекті йдеться про об’єднання ділянок різних власників. Причому, допускається навіть примусове укрупнення – якщо власник невеликого паю не захоче добровільно продати його або обміняти, це можуть зробити через суд.
“У зв’язку з впровадженням в Україні з 1 липня 2021 року ринкового обороту земель сільгосппризначення виникає необхідність встановлення правил про примусову консолідацію на основі прав власності”, – йдеться в пояснювальній записці.
У пояснювальній записці говориться, що після розпаювання землі близько 6,9 млн селян отримали паї загальною площею майже 28 млн гектар. Але це не стало стимулом для соціально-економічного розвитку агросектора. Ті, хто хоче вести фермерський бізнес, часто не мають достатньої кількості землі або ж вона розпорошена по різних територіях, що не дозволяє обробляти паї ефективно. Фермери, нібито, не можуть компенсувати кошти, витрачені на техніку, сільгоспхімію тощо. Наразі середній розмір паю в Україні – всього 4 гектари.
“Тільки укрупнення дрібних ділянок дозволить знизити собівартість сільгосппродукції”, – стверджують автори закону.
У разі ухвалення закону під примусове укрупнення можуть потрапити ті, хто володіє паєм, але не обробляє його. Тобто, мова йде про так звані “покинуті” ділянки, в тому числі, державної і комунальної форми власності. Якщо фермер виявить таку по сусідству зі своїм паєм, він може вимагати від власника продати її або обміняти, в тому числі, через суд, якщо не домовляться по-хорошому.
Також про консолідацію землі може йти мова, якщо, наприклад, є проблеми з проектом землеустрою (скажімо, ділянки заходять одна на одну клинами, або немає доступу до дороги тощо).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
depo.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас