Підписано закон про призов резервістів: на ухильників чекає кримінальна відповідальність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підписано закон про призов резервістів: на ухильників чекає кримінальна відповідальність

Особисті фінанси
3951
Президент Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку” № 1357-IX, який Верховна Рада прийняла 30 березня 2021 року з ініціативи глави держави.
Про це сказано на сайті Президента.
Закон вводить новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб з числа резервістів в особливий період.
В особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та / або зараховані до військового оперативного резерву.
У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, терміни та порядок проведення призову тощо.
На громадян, яких призиватимуть з числа резервістів в особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб.
Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби.
Крім того, закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов’язаних і призовників за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу та умисне пошкодження або втрату з необережності військово-облікових документів.
Вводиться кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Довідка Finance.ua:

30 березня ВР прийняла в другому читанні і в цілому внесений Володимиром Зеленським законопроект № 3553 щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку.
Законопроектом передбачаються такі покарання:
  • порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку спричиняє накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію спричиняє накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • умисне псування або недбале зберігання документів і військових квитків, що спричинило їх втрату, спричиняє накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років;
  • ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних зборів карається штрафом від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас