Данилишин прокоментував ситуацію на валютному ринку і в фінсекторі України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин прокоментував ситуацію на валютному ринку і в фінсекторі України

Казна та Політика
1897
На тлі повідомлень щодо ескалації військових дій на Сході України та зниження обсягу пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків минулого тижня на 9,7% (з 302 млн. до 273 млн. доларів США в середньому за день) обмінний курс гривні до долару США на міжбанківському ринку знизився за тиждень на 0,3% та залишається близьким до рівня 28 гривень за 1 долар США.
Про стан валютного ринку в Україні висловився Голова ради НБУ Богдан Данилишин.
З урахуванням того, що попит клієнтів банків на іноземну валюту на міжбанківському ринку знизився лише на 2% за тиждень, його домінування над пропозицією іноземної валюти посилилося, що обумовило збільшення чистого продажу іноземної валюти з позиції банків.
Водночас на готівковому валютному ринку продовжує переважати пропозиція іноземної валюти. Чиста купівля готівкової іноземної валюти банками у фізичних осіб з початку квітня становила 267 млн. доларів США (з початку року – 472 млн. доларів США), що дозволяє підтримувати високий рівень валютної ліквідності банків та компенсувати скорочення їх валютної позиції через операції на міжбанківському ринку.
Національний банк минулого тижня не приймав участі в операціях на валютному ринку, проте продовжує здійснювати моніторинг ситуації на ринку та здійснюватиме інтервенції у разі необхідності збалансування попиту та пропозиції на іноземну валюту.
Фінансовий сектор. Ліквідність банківського сектору (коррахунки та депсертифікати НБУ) стрімко зросла – до 213,6 млрд. гривень – в результаті скорочення коштів на казначейському рахунку Уряду (на 22,3 млрд. гривень за тиждень), яке дозволило компенсувати відплив коштів з банківської системи у готівку (6 млрд. гривень за тиждень).
Разом з тим, після прийняття Національним банком рішення про підвищення облікової ставки до 7,5%, ставки на міжбанківському ринку змістилися до рівня нової нижньої межі ставок за операціями НБУ (6,5%).
Національним банком минулого тижня було надано рефінансування банкам на суму 405 млн. гривень за ставкою 7,5% за строк 84 дні шляхом проведення чергового тендеру з підтримання ліквідності банків.
Заборгованість платоспроможних банків перед Національним банком за тендерними кредитами до 90 днів становить 3,4 млрд гривень, за довгостроковими кредитами рефінансування (від 1 до 5 років) – 68,8 млрд гривень.
Регулятивний капітал банків у березня зріс на 3,2 млрд гривень (+1,8%), що дозволило збільшити показники адекватності основного та регулятивного капіталу до 16,2% та 22,6% відповідно, що понад як удвічі перевищує нормативні значення відповідних показників та свідчить про високий рівень капіталізації банківського сектору України.
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua 🤑
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас