Експерт пояснив, як зменшити борги за комунальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, як зменшити борги за комунальні послуги

Особисті фінанси
1541
Експерт пояснив, як зменшити борги за комунальні послуги. Треба переглянути методику формування тарифів. Сьогодні вони завищені в середньому в 1,5−2 рази, розповів правозахисник Евгеній Соловйов.
«Регулятори, які мають стежити за підприємствами-монополістами і їхніми цінами, частіше займають позицію: „Чого бажаєте?“ Комунальному підприємству достатньо дотриматися формальності й надати потрібний пакет документів. А наскільки це економічно обгрунтовано — зазвичай не перевіряють», — додав експерт.
Ще один момент — посилення контролю щодо кількості та якості послуг.
«У західних країнах на кожній батареї є регулятор і лічильник. А в нас до цього часу тепло в квартирах рахують за квадратними метрами, а не кількістю теплоносіїв. Те ж саме з водою. Кабмін для обліку субсидій установив соціальну норму — 4 куби на людину. А комунальні підприємства нараховують 8−11 на місяць», — пояснив він.
Також потрібна систематизація як щодо обсягу, так і терміну заборгованості, вважає правозахисник.
«Є борги в межах трьох років. Якщо термін більший, то вони мають бути списані в розряд сумнівних або безнадійних. Чому комунальні служби цього не роблять? Бо їхній стан не буде виглядати таким страшним. Друге — створити політику щодо боржників. Не допускати, щоб споживач залишався без судового позову понад пів року», — пропонує Евгеній Соловйов.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас