У Мінфіні назвали головні невирішені питання в роботі з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні назвали головні невирішені питання в роботі з МВФ

Казна та Політика
511
Україна згідно з взятими зобов’язаннями з МВФ звужує коло невирішених питань.
Про це в інтерв’ю LB.ua сказав міністр фінансів Сергій Марченко.
«Ми зараз звужуємо коло невирішених питань. За великим рахунком йдеться про конкретні формулювання за взятими Україною зобов’язаннями. І це коло максимально звузилося. У січні, коли була місія, було багато питань, зараз їх менше. Залишився ряд питань з антикорупції, які слід вирішити», — сказав Марченко.
Він зазначив, що регульована ціна на газ не є головним питанням у переговорах з МВФ.
«Я б не сказав, що це було головне питання. Це було одне з питань. Зараз ключові питання: вища рада правосуддя, антикорупційні реформи — це ключові питання, які становлять основну складність», — зазначив Марченко.
За його словами, обговорюється з МВФ тема електроенергетики. Наразі йдеться про те, що МВФ занепокоєний тим, що на бюджет можуть бути перекладені фіскальні ризики, пов’язані з ринком електроенергії. Проблема може виникнути не в цьому, а можливо, у 2022, 2023 році. І тому МВФ хоче збалансованої моделі ринку електроенергетики.
«Ми зараз активно працюємо зі Світовим банком. Я думаю, що буде випрацювано розуміння того, як можна збалансувати цей ринок», — зазначив Марченко.
Нагадаємо, МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму Stand-by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) з негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Після виділення першого траншу були заплановані чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, однак цей план не був виконаний.
Глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 30 березня сказав, що дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають, і залишається ряд питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогоднішній день складно.
Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ з захистом його від надмірного зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмови від контролю над цінами на газ та вирішення питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотримання принципу доброчесності антикорупційних органів і судової системи.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас