Міжбанк: дефіцит гривні підстрахує нацвалюту від великих несподіванок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: дефіцит гривні підстрахує нацвалюту від великих несподіванок

Валюта
592
П’ятниця на валютному ринку пройде цікаво, хоча і не покаже значної статистики торгів. За прогнозом Finance.ua, обсяги операцій на міжбанку 16 квітня не перевищать $ 105−120 млн при здійсненні до 360−410 угод.
Причиною зниження активності клієнтів буде фактор закінчення робочого тижня. Це традиційно впливає на настрої учасників ринку навіть в умовах локдауну. Тому в першій половині дня нас чекає максимальна активність всіх клієнтів і банків, а після обіду на торгах залишаться в основному банки-спекулянти і невелика кількість клієнтів, яким з різних причин раптом несподівано треба провести якісь операції.
Особливого тиску на курс ми сьогодні не прогнозуємо. З одного боку, компаніям треба платити податки, що змушує їх активніше продавати валюту на міжбанку, і це підтримує курс гривні. З іншого — що б там не говорили скептики, аграрії та металурги продовжують заливати ринок валютою для фінансування своїх поточних витрат. А ось у її покупців-імпортерів як скорочення реалізації товарів за рахунок впливу локдауну, так і необхідність сплати податків найближчими днями. Гривня в дефіциті і це підстрахує нацвалюту від великих несподіванок цієї п’ятниці.
Сьогодні ринок, і в першу чергу нерезиденти, за фактом покажуть своє ставлення до підвищення вчора облікової ставки Нацбанком відразу на 1% – до 7,5% річних. Їх поведінка на вторинному ринку ОВДП багато в чому дасть сигнал Мінфіну України щодо перспектив нового аукціону з розміщення облігацій, що відбудеться наступного вівторка.
Фактор загострення ситуації на Донбасі і скупчення військ РФ на кордоні з Україною психологічно впливатиме на настрої учасників торгів, але практично на курсі особливо не позначиться. Паніки на валютному ринку немає і не буде. У бізнесу і населення немає великої кількості вільної гривні, і в умовах пандемії їм не до валюти. А нерезиденти вже виробили своє ставлення до цього питання, і з їхнього боку додаткового злету попиту на валюту поки що теж не спостерігається. Крім цього, вчора на пресконференції Нацбанку за обліковою ставкою чиновники чітко дали зрозуміти, що готові виходити на міжбанк з продажем долара в разі збільшення перекосів на валютному ринку.
Від оперативності таких дій НБУ і залежатиме курс навіть у моменти ситуативного перевищення попиту над пропозицією. Але поки що ми як і раніше не прогнозуємо активних виходів на торги Нацбанку з інтервенціями з купівлі/продажу долара, оскільки ринок сам знаходить відносну рівновагу між попитом і пропозицією.
Котирування міжбанку, за прогнозами Finance.ua, у п’ятницю будуть в межах:
  • долар — коридор 27,85 — 28,10 грн,
  • євро — коридор 33,25 — 33,70 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 27,70 — 28,15 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах до 20 коп., а в касах банків — до 25 коп.
  • Євро: у банках коридор 33,00 — 33,60 грн при спреді до 25−30 коп., а в обмінниках фінкомпаній — в межах коридору 33,20−33,55 грн при спреді до 20−25 копійок.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,98 / 28,00
Євро — 33,50 / 33,52
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас