Українська енергосистема стала ближчою до інтеграції з європейською — Рада прийняла закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська енергосистема стала ближчою до інтеграції з європейською — Рада прийняла закон

Енергетика
345
На позачерговому засіданні 15 квітня Верховна Рада підтримала в цілому закон, яким оператор «Укренерго» може отримати необхідну для інтеграції України в євроенергомережу сертифікацію, а також забороняється імпорт електроенергії з РФ і Білорусі.
Про це повідомляє прес-служба «Укренерго» і голова комітету Ради з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус.
Документ підтримали 296 депутатів.
Так, Укренерго отримала можливість подати в НКРЕКП документи для сертифікації як оператора системи передачі (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (Independent System Operator). Вона є обов’язковою умовою інтеграції об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України до мережі континентальної Європи ENTSO-E.
У компанії зазначили, що до другого читання в законопроекті № 3364−1 (д) створили можливості впровадження спільних аукціонів на розподіл пропускної спроможності міждержавних зв’язків. Це значно спростить експорт/імпорт електроенергії в/з Європи, пояснили в Укренерго, і створить конкурентні умови між виробниками та імпортерами електроенергії. Як наслідок — утворення справедливої ​​ринкової ціни на неї.
Крім того, цей закон вводить обмеження/заборону імпорту електроенергії з РФ і Республіки Білорусь, зазначив голова профільного комітету Андрій Герус. Як він пояснив, це пов’язано із закінченням опалювального сезону і зростанням запасів вугілля на складах ТЕС.
Також закон вводить обов’язок генеруючих компаній, які перебувабть у комунальній власності, продавати електроенергію виключно через конкурентні аукціони.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас