В'язниця за брехню в деклараціях: Рада взяла за основу законопроект Зеленського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В'язниця за брехню в деклараціях: Рада взяла за основу законопроект Зеленського

Казна та Політика
692
Верховна Рада України ухвалила за основу президентський проєкт закону № 4651 щодо посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Рішення підтримали 283 народні депутати.
«Верховна Рада у грудні вже відновила відповідальність за недостовірне декларування та недекларування у деклараціях чиновників після рішення КСУ. Але, на жаль, залишилось кілька процедурних складнощів, недоліків в прийнятому законі, які поки що не дозволяють системі працювати ефективно.
Це те, що вказані злочини відносяться до підслідності НАБУ, при цьому ці злочини є кримінальними проступками — відповідно, слідство повинен проводити дізнавач. Водночас визначення дізнавача за КПК не передбачає там детектива НАБУ. Відповідно, детектив не може ефективно проводити дізнання по такій категорії злочинів. Зміна санкції у кримінальному кодексі переводить такі дії з кримінальних проступків у злочин, відповідно НАБУ зможе проводити повноцінне розслідування», — сказав міністр юстиції України Денис Малюська.
Зокрема, документ пропонує внести зміни до статті 366−2 Кримінального кодексу.
Розміри штрафів:
  • передбачається покарання для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у вигляді штрафу від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, — якщо такі особи внесли до декларації завідомо недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів;
  • якщо такі відомості різняться на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, відповідний посадовець карається штрафом від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів, або позбавленням волі на 2 роки.
Змінами до статті 366−3 Кримінального кодексу передбачається посилення відповідальності за неподання декларації держслужбовцями та представниками органів місцевого самоврядування. У разі доведення провини вказані особи можуть отримати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас