Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки мінімум до 7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки мінімум до 7%

Кредит&Депозит
283
Національний банк України 15 квітня підвищить облікову ставку ще мінімум на 50 базисних пунктів (б.п.) — до 7% річних, і це підвищення буде не останнім цього року, до такої думки схиляється більшість банкірів.
«Цього тижня Нацбанк підніме облікову ставку до 7%. Споживчі ціни зросли, а річна інфляція прискорилася до 8,5%, що значно вище від мети НБУ 5%. Тому, з високою ймовірністю, облікова ставка зросте з подальшим прогнозом зростання до 7,5%», — сказав агентству директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.
Головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин також очікує, що Нацбанк продовжить серію поступового підвищення ставки для протидії зростанню інфляції, підвищивши ставку на 50 б.п.
«Водночас таке підвищення має бути збалансованим, щоб не надавати економіці помилкового сигналу про початок жорсткої монетарної політики», — вказав експерт.
Голова правління Кредитвест банку Ігор Тихонов поділяє думку про підвищення ставки до 7% з метою стримування інфляції, вказуючи на обмеженість «простору для маневру» НБУ в частині підвищення облікової через посилення протиепідемічних обмежень і світової кон’юнктури.
«Рекордні ціни на метал і продовольство, висока вартість енергоресурсів значною мірою впливають на ціни, включені в розрахунок інфляції. У цьому контексті ефективність монетарних заходів НБУ сильно обмежена», — зазначає Тихонов.
Його думку поділяє директор департаменту казначейських-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв. «Мінекономіки прогнозувало падіння ВВП до 3% у першому кварталі (…) Також ми бачимо, що економіка пристосувалася до обмежень, можна відзначити мінімальні впливи на експортні галузі, такі як металургія, агро. Але оскільки зараз більшість областей України знаходиться в червоній зоні, а вакцинація залишається повільною, ми вважаємо, що бізнесу і населенню буде необхідна підтримка», — зазначив він.
Експерт очікує, що НБУ може продовжити цикл підвищення ставок для того, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон (5% ±1 п. п).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас