НБУ висловився щодо переведення валютних кредитів у гривню: банки зазнають збитків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ висловився щодо переведення валютних кредитів у гривню: банки зазнають збитків

Кредит&Депозит
1571
Національний банк України вважає, що реструктуризація боргу валютних позичальників має відбуватися на ринкових збалансованих умовах, прийнятних і для банків, і для позичальників.
Про це йдеться в повідомленні регулятора.
Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт, який передбачає примусову реструктуризацію валютних іпотечних кредитів на умовах, що є незбалансованими і створюють надмірні преференції для однієї зі сторін, пише НБУ.
Неринкові умови реструктуризації непрацюючих кредитів та масова доступна іпотека знаходяться на принципово різних «сторінках».
НБУ наводить кілька тез про масштаби проблемної валютної іпотеки та наслідки примусової реструктуризації для банків та ринку:
  • За даними офіційної статистики, на кінець лютого поточного року портфель валютної іпотеки на балансах банків — майже 15 млрд грн, понад 90% – видано в доларах США (майже 500 млн дол. США). За результатами щомісячного опитування банків про стан ринку іпотеки, валютних іпотечних кредитів — 9 тисяч. 95% валютної іпотеки за обсягом є непрацюючою.
  • Валютна іпотека вже завдала чималих збитків банкам: через тривалу дію мораторію та відсутність мотивації у позичальників обслуговувати чи реструктуризувати валютну іпотеку такі кредити стали переважно непрацюючими, тож банки мали покрити їх резервами замість того, щоб спрямувати кошти у ліквідність та капітал для нового іпотечного кредитування.
Нагадаємо, що чинний Кодекс з процедур банкрутства визначає механізм, за яким валютні іпотечні кредити можуть бути реструктуризовані за процедурою банкрутства фізичної особи згідно з планом реструктуризації або за мировою угодою на законодавчо визначених умовах.
Механізм, передбачений Кодексом, розраховує суму нового боргу, виходячи із поточної ринкової вартості житла. За збереженням балансу сторін в процесі реструктуризації стежить суд як незалежний арбітр між позичальником та кредитором.
Такий підхід надає можливість здійснити реструктуризацію заборгованості на справедливих та збалансованих умовах.
Національний банк підтримує ухвалення законів № 4398 та № 4399, метою яких є підвищення ефективності цього механізму. Ухвалений законопроєкт № 4475 передбачає примусову реструктуризацію валютних іпотечних кредитів на незбалансованих неринкових умовах. Чергове продовження мораторію не стимулює позичальників до діалогу із кредиторами. Крім того, примусовою реструктуризація де-факто є лише для банків, що вочевидь порушує баланс інтересів кредиторів та позичальників.
«Це є тривожним сигналом про ставлення держави до захисту прав кредиторів, та, відповідно, матиме негативний вплив на активність банків на ринку іпотеки», — сказано в повідомленні.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас