Бізнес-асоціація пропонує по-новому визначати ліміти для ФОП-єдинників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес-асоціація пропонує по-новому визначати ліміти для ФОП-єдинників

Особисті фінанси
1626
Спілка українських підприємців ініціює встановлення лімітів на обсяги доходів ФОП з прив’язкою до кількості працівників.
Про це свідчить інформація на сайті СУП.
“Граничні обсяги доходів для ФОП зовсім не відповідають сучасним економічних умовам. Наприклад, ліміт для платників другої групи становить 5 млн грн. Якщо ж такий підприємець має 10 найманих працівників і сплачує їм середню заробітну плату по Україні 11,6 тис. грн, то тільки на оплату праці він витрачає більше 1/3 граничного обсягу доходу за рік”, – зазначають у відомстві.
При цьому у сумі доходу ще знаходиться оренда приміщень, техніка тощо.
Що це означає: у СУП стверджують, що зараз граничні обсяги доходів не лише не стимулюють мікропідприємців створювати робочі місця, але і змушують приховувати реальну заробітну плату співробітникам, звітуючи про мінімальну.
Що пропонують натомість: розрахунки доводять необхідність впровадження механізму прив’язки розміру доходу до критеріїв, які б характеризували кожну групу. На думку СУП, таким критерієм має стати кількість найманих працівників. Таке рішення дозволить забезпечити сприятливі умови розвитку малого бізнесу.
До того ж, у зв’язку з поширенням застосування РРО на платників єдиного податку 2-3 групи (а станом на грудень 2020 їх 1,2 млн) прогнозується вихід за граничні обсяги доходів щонайменше 25% платників. З них – закриття бізнесу та перехід у тінь близько 60% (179,4 тис. ФОПів). Враховуючи, що в середньому на одного такого платника приходиться один найманий працівник, така ж кількість людей втратять свої робочі місця. Як наслідок, недоотримання коштів у держбюджет за рік із розрахунку МЗП (6000 грн) складе 5,4 млрд грн.
У СУП впевнені, що наявність нового механізму з прив’язкою до кількості найманих працівників дозволить державі забезпечити додаткові надходження по ПДФО, ЄСВ та військовому збору, а також сприятиме створенню нових робочих місць, що є критично важливим в період карантинних обмежень та падіння економіки.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас