ВР підтримала за основу об’єднання Укрфінжитла та Держіпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР підтримала за основу об’єднання Укрфінжитла та Держіпотеки

Казна та Політика
225
Верховна Рада на засіданні 13 квітня підтримала за основу законопроєкт №5308, яким на виконання програми “Доступної іпотеки” Державну іпотечну установу (ДІУ) приєднають до Української фінансової житлової компанії та випустять держоблігацій на 20 млрд грн.
Основне завдання проєкту Закону:
  • створення необхідних умов для належної реалізації ініційованої президентом програми “Доступної іпотеки”. Нардепи пропонують об’єднати ДІУ та Укрфінжитло. Для цього пропонується внести зміни до держбюджету та випустити облігації внутрішньої держпозики обсягом 20 мільярдів гривень.
Згодом на випущені облігації у держвласність будуть придбані акції додаткової емісії “Укрфінжитла”. У зв’язку з цим граничний обсяг держборгу, закладеного у бюджет на 2021 рік, хочуть збільшити на 20 мільярдів гривень.
Укрфінжитло забезпечує функціонування ринку іпотечного кредитування та впроваджує фінансово-кредитні механізми забезпечення українців житлом.
Водночас, з 2004 року діє Держіпотека, основним завданням якої визначено рефінансування іпотечних кредиторів (банків тощо), зокрема й за рахунок коштів, що надійшли від розміщення цінних паперів.
У пояснювальній записці зазначається, що ДІУ постраждала внаслідок банківської кризи 2014 – 2015 років, і з 2015 року “були практично призупинені операції з рефінансування іпотечних та надання фінансових кредитів”.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас