Рада пройшла половину правок до законопроекту про ринок землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада пройшла половину правок до законопроекту про ринок землі

Казна та Політика
260
Верховна Рада протягом усього чергового пленарного засідання у вівторок розглядала правки до проекту закону № 2194 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.
Розгляд законопроекту до другого читання почався о 10:30 і завершився о 15:00. Народні депутати дійшли до 1518-ї правки. Зазначимо, всього до зазначеного законопроекту для підготовки його до другого читання та повторного другого читання надійшло 3128 пропозицій та поправок.
Як стверджують автори, законопроект має на меті реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою.
Проектом закону, зокрема, пропонується:
  • Передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.
  • Встановити на законодавчому рівні чіткий механізм порядку встановлення і фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад, у тому числі об’єднаних.
  • Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.
  • Відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.
  • Надати повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель:
- обласним державним адміністраціям (які в перспективі, після завершення реформи децентралізації, будуть трансформовані у префектури),
- виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.
  • Скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель.
Пропонується вилучити із Земельного кодексу норми, які обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб придбавати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас