Страховий стаж за період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (з 2011 по 2014 рік) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховий стаж за період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (з 2011 по 2014 рік)

Казна та Політика
2909
Чи можуть не врахувати страховий стаж за період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами? На це питання відповідає «Пенсійний кур’єр».
Приклад. До страхового стажу не врахували жінці період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та трирічний період, з 2011 по 2014 рік, декретної відпустки по догляду за дитиною 18.06.2011 р.н.
У статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески.
Перелік осіб, які є застрахованими, наведено у статті 11 Закону 1058, пунктом 8 якої передбачено, що особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу.
Відповідно до законодавства, до 01.07.2013 жінки в період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не підлягали загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Як перевірити свій страховий стаж

Тільки з 01.07.2013 їх віднесли до кола застрахованих осіб, і з цієї дати зазначену відпустку зараховують до страхового стажу. Тому період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у 2011 році (а це близько 70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 — після) не буде зараховано до Вашого страхового стажу.
Разом з тим сплату страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, запроваджено з 01.01.2005 і з цього часу її зараховують до страхового стажу, але за умови належного оформлення такої відпустки.
«Згідно з відповіддю управління соціального захисту населення Ви подали необхідні документи для оформлення та виплати одноразової допомоги при народженні дитини, але це не означає автоматичне оформлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Заява про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подається окремо. Судячи з відповіді УСЗН, Ви такої заяви не подавали. Тому позиція Пенсійного фонду та управління соціального захисту щодо відмови у зарахуванні до страхового стажу періоду декретної відпустки по догляду за дитиною до 3-х років правомірна. Період з 2011 по 2014 не буде включений до Вашого страхового стажу» — таку відповідь надали жінці.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас