Як отримати рішення про виписку дитини без згоди одного з батьків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати рішення про виписку дитини без згоди одного з батьків

Особисті фінанси
560
Питання про зміну місця реєстрації дитини в більшості випадків виникає при продажу житла. Часто – при зміні сімейних обставин.
Про це пише Мін’юст.
Приклад. Дитина зареєстрована в квартирі батька, але після розлучення колишнє подружжя вирішило, що неповнолітній повинен жити з мамою. Але як діяти, якщо один із батьків не може дати свою згоду на виписку дитини, наприклад, через те, що перебуває на тимчасово окупованій території.
Згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу України, місце проживання дитини, яка не досягла 10-річного віку, визначається за згодою його батьків. І постановка, і зняття з реєстрації дитини здійснюється за взаємною згодою батьків.
Якщо один із батьків не може особисто бути присутнім в центрі надання адміністративних послуг, він може надати нотаріальну згоду на виписку дитини.
Якщо хтось із батьків матиме на руках рішення суду про встановлення місця проживання з ним дитини, то тоді йому не потрібна згода іншого з батьків. Крім того, він може звернутися до суду також із позовом про надання дозволу на зняття з реєстрації і постановку за новою адресою проживання дитини без згоди іншого з батьків.
Що потрібно для відповідного звернення до суду. Звернутися в центр надання адмінпослуг і написати заяву про зміну реєстрації дитини. Безумовно, ви отримаєте відмову у зв’язку з тим, що немає згоди другого з батьків. Це формальність, якої потрібно дотримуватися для того, щоб звернутися до суду.
Скласти позовну заяву, сплатити судовий збір в розмірі 908 грн і подати заяву в суд за місцем реєстрації відповідача.
Суд робить запит до адресного бюро і встановлює дійсну прописку. Якщо ця прописка в іншій адміністративно-територіальній одиниці, то тут суд може або повернути вам позовну заяву, вказавши правильний суд, куди варто звернутися, або перенаправити справу в інший суд. Але в будь-якому випадку це не є перешкодою для того, щоб мама звернулася в суд і отримала відповідне рішення.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас