3613
Збитки через локдаун: скільки втратять ресторани в Києві
— Фондовий ринок
Три тижні простою через локдаун в Києві обійдуться рестораторам в 100 млн гривень, підрахувала генеральний директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Переорієнтація закладів на доставку готових страв і напоїв не зможе перекрити їхні збитки.
Київські ресторани не працюють з 20 березня. Про введення обмежень на три тижні – до 9 квітня — власники столичних закладів дізналися за два дні до вимушеного закриття. І, за великим рахунком, таке рішення влади стало для них несподіванкою й не дало часу підготуватися.
Мер Києва Віталій Кличко заявив, що міська влада змушена була піти на крайні заходи через зростання кількості хворих COVID-19. Перелік обмежень опубліковано на сайті Київської міськадміністрації.
20% ресторанів вже закрилися. Ресторатори вже не вперше за останній рік закриваються на карантин. Заклади громадського харчування, як і непродовольчі магазини, ТРЦ, не працювали минулої весни і в січні цього року, а також у вихідні – в листопаді 2020 року. За оцінками Ольги Насонової, за цей час в Києві закрили близько 20% з 2200 ресторанів.
Під час нового локдауну заклади, як і раніше, зазнають збитків. «За моїми підрахунками, вони (збитки, — ред.) складуть близько 100 млн грн. Робота на самовивезення або доставку не зможе замінити повноцінну роботу закладу», — говорить Насонова.
Основна стаття витрат ресторанів — це орендна плата, яку власники приміщень на період локдауну знижувати не збираються. Закладам також доводиться хоча б частково оплачувати заробітні плати своїм співробітникам, інакше вони знайдуть іншу роботу.
За матеріалами: РБК-Україна
Поділитися новиною