4-денний робочий тиждень на 3 роки: в Іспанії проведуть експеримент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4-денний робочий тиждень на 3 роки: в Іспанії проведуть експеримент

Світ
1747
Уряд Іспанії погодився з пропозицією лівоцентристської партії Мас Паїс провести пілотне випробування серед компаній, які висловили зацікавленість. Близько 200 приватних компаній із загальним штатом до 6000 чоловік введуть на три роки 32-годинний (4-денний) робочий тиждень.
Про це пише ZME Science.
Частину витрат компаній на збереження зарплат як при 5-денному робочому тижні покриє уряд. Асоціація бізнесменів країни вже висловила своє несхвалення.
Через пандемію коронавірусу більшість тих, хто перейшов на віддалену роботу, опинилися в ситуації «постійного робочого дня». Багато людей повідомляють, що змушені працювати більше, ніж до 2020 року.
Все це змусило лівоцентристську партію Іспанії Мас Паїс (Mas Pais, ісп. «Більше країни») почати дискусію про чотириденний робочий тиждень як метод підвищення продуктивності і покращення психічного здоров’я співробітників.
«Іспанія – одна з країн, де на роботу витрачають більше годин, ніж в середньому по Європі. Але ми не входимо в число найпродуктивніших країн. Працювати більше – не означає працювати краще», – зазначив член партії Іньїго Еррехон в Твіттері.
Мас Паїс запропонувала виділити на трирічне випробування $60 млн, які дозволять ряду компаній скоротити робочий тиждень до 32 годин з мінімумом ризику для бізнесу.
Уряд покриє 100% витрат в перший рік, 50% у другій і 33% – в третій. Імовірно, в експерименті візьмуть участь близько 200 підприємств, загальний штат яких складе від 3000 до 6000 чоловік.
Початок експерименту заплановано на осінь 2021 року. Це перша національна ініціатива щодо скорочення робочих годин з того часу, як Франція почала перехід до 35-годинного робочого тижня в 1998 році.
Партія Мас Паїс сподівається повторити досвід іспанської компанії Software Delsol, яка першою в минулому році ввела скорочений тиждень і відзначила зростання продуктивності і задоволеності співробітників.
Рікардо Мур, лідер CEOE, асоціації підприємців країни, вже назвав цей експеримент «божевіллям», вказавши на його несвоєчасність. «Вихід з кризи вимагає працювати більше, а не менше», – заявив він.
У минулому році Іспанія стала першою країною світу, яка ввела систему безумовних виплат своїм громадянам: 2,5 млн іспанців з мінімальним доходом отримуватимуть від 550 євро в місяць незалежно від наявності чи відсутності роботи. Соціалісти впевнені, що цей захід знизить високий рівень безробіття і нерівності в країні.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас