Запрацював оновлений Реєстр корупціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запрацював оновлений Реєстр корупціонерів

Казна та Політика
420
Керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) презентувало оновлений Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів).
Про це стало відомо в четвер, 11 березня.
«Цей реєстр був переданий НАЗК від Мін’юсту в лютому 2019 року. І насправді, до цього оновлення це був частково формальний інструмент, оскільки там був незручний пошук, не було даних про загальну кількість осіб, розподілу за категоріями. Тепер можна реально дізнатися, скількох всього людей засуджено і притягнуто до відповідальності за корупцію в Україні, скількох — за кримінальні злочини, скільки — за вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, і скількох притягнуто до дисциплінарної відповідальності», — розповів глава НАЗК Олександр Новіков під час презентації.
За його словами, розробники оновленого Реєстру створили інтерактивну карту правопорушень, завдяки чому будь-який користувач може побачити кількість осіб, які вчинили їх, у регіональному розрізі.
«Причому не просто загальну кількість, а побачити, скільки осіб вчинили злочини, скільки були притягнуті до відповідальності за порушення конфлікту інтересів, наприклад за незаконне отримання подарунків, тобто в кожній категорії правопорушень», — уточнив Новіков.
Крім того, оновлений Реєстр передбачає введення публічного API. Наприклад, це дає можливість усім учасникам тендерів у Prozorro автоматично отримувати інформацію про те, чи здійснювали певні посадові або юридичні особи корупційні правопорушення. Новіков підкреслив, що це усуває можливість підробляти довідки, а тому й участь осіб, які вчинили такі правопорушення.
У свою чергу, керівник департаменту запобігання і виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач уточнив, що в Реєстрі корупціонерів був створений «внутрішній аналітичний блок», який дозволить Нацагентству швидко обробляти будь-які інформаційні запити, оскільки система автоматично згенерує звіт.
Знайти відомості про людину або компанію в Реєстрі корупціонерів можна за допомогою спеціальних фільтрів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас