Суд зобов’язав НАЗК виплатити 7 млн грн ексвласнику серверів Реєстру декларацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов’язав НАЗК виплатити 7 млн грн ексвласнику серверів Реєстру декларацій

Казна та Політика
296
Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ТОВ «Алтаюр» до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), зобов’язавши останнє сплатити компанії близько 7 млн гривень.
Про це повідомляє НАЗК.
«Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ТОВ «Алтаюр» до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Позов стосувався повернення обладнання, яке раніше використовувалося для роботи Реєстру декларацій, та стягнення з НАЗК коштів щодо його оренди в розмірі 8 млн гривень. Суд розглянув справу та частково задовольнив позов, зобов’язавши НАЗК повернути обладнання та стягнути з державного бюджету близько 7 млн гривень», – йдеться у повідомленні.
НАЗК планує оскаржити рішення суду в апеляційній інстанції. В агентстві зазначають, що вартість обладнання в різні роки становила до 3,2 млн гривень, тому стягнення в розмірі близько 7 млн гривень є необґрунтованим. Крім того, у квітні 2020 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) наклав на обладнання арешт. Згадане майно є доказом у кримінальній справі, а постановлене Господарським судом міста Києва рішення суперечить рішенню ВАКС.
Також в НАЗК підкреслюють, що суд не врахував поданий Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою позов в інтересах НАЗК щодо визнання договору, який був підставою виникнення спірних правовідносин, недійсним.
Нагадаємо, раніше Господарський суд міста Києва закрив провадження за одним позовом ТОВ «Алтаюр» до НАЗК й відмовив у задоволенні другого позову.
НАЗК заявило, що планує подати позов до власників серверів Реєстру декларацій – ТОВ «Алтаюр» – для, зокрема, повернення коштів, переплачених за оренду їх обладнання. Глава НАЗК Новіков, коментуючи вартість оренди обладнання, наголосив, що є очевидний факт розтрати і привласнення бюджетних коштів.
27 жовтня Конституційний Суд ухвалив рішення за поданням депутатів із фракції ОПЗЖ, скасувавши кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень.
4 листопада із повідомлень у ЗМІ стало відомо, що ТОВ «Алтаюр», яке володіє серверами для реєстру е-декларацій, начебто звернулось до Окружного адмінсуду Києва з вимогою припинити зберігання декларацій. Адвокат «Алтаюру» посилається на резонансне рішення КС від 27 жовтня, який скасував статтю закону, за якою Нацагентство з питань запобігання корупції має, серед іншого, зберігати та оприлюднювати декларації.
НАЗК орендувало сервери для реєстру в ТОВ «Алтаюр» з 2017 року. На початку 2020 року Нацагентство не продовжило договір з ТОВ, запідозривши у завищенні ціни оренди. Національне антикорупційне бюро почало розслідування, а сервери згодом арештували.
19 травня 2020 року «Алтаюр» виступило із заявою про погрози і тиск з боку працівників НАЗК. Компанія заперечила будь-які порушення законодавства у своїх діях. Компанія «Алтаюр» надавала свої сервери і обладнання для функціонування реєстру з моменту його запуску.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас