Податкова амністія: що потрібно і не потрібно декларувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова амністія: що потрібно і не потрібно декларувати

Казна та Політика
6671
Якщо Верховна Рада прийме президентські законопроекти про «нульову декларацію» (або «податкову амністію»), українці зможуть легалізувати «чорні» і «сірі» доходи і майно. Сайт «Сегодня» розібрався, про що саме йдеться.
Декларуванню підлягають: валютні цінності (крім готівки); цінні папери; рухоме і нерухоме майно; частки (паї) у майні юридичних осіб.
Можна не декларувати:
  • квартиру загальною площею до 120 кв. м;
  • житловий будинок площею до 240 кв. м;
  • нежитлові будівлі комерційного призначення загальною площею до 60 кв. м;
  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує норм безоплатної передачі (для ведення особистого селянського господарства — 2 га, для садівництва — 12 соток, для будівництва житлового будинку — не більше 25 соток в селах, 15 соток в селищах, 10 соток в містах, для гаража — не більше 1 сотки);
  • один транспортний засіб особистого некомерційного користування (крім легкового автомобіля з об’ємом двигуна понад 3000 куб. см і/або ринковою вартістю понад 375 мінімальних зарплат, мотоцикла з робочим об’ємом циліндрів понад 80 куб. см, літака, вертольота, яхти і катера);
  • інші активи на суму, меншу ніж 400 тис. грн.
Скільки платити? За ці об’єкти потрібно буде платити спеціальний збір (податок). Якщо предмет декларування знаходиться в Україні – це 5% його вартості (крім валютних цінностей на банківських рахунках). Якщо за кордоном — 9% його вартості.
За держоблігації, куплені в період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року, але до подачі декларації, доведеться заплатити 2,5% їх номінальної вартості.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас