Реновація житла вдарить по кишеням мешканців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реновація житла вдарить по кишеням мешканців

Нерухомість
2001
Житловий фонд в Україні застаріває, аудиту його стану, обіцяного Президентом після трагедії в Дрогобичі 2019-го, так і не провели.
Як розповідає голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко, тільки в Києві більше ста будівель визнані аварійними або непридатними для експлуатації.
Але сказати, які з них обваляться першими, дуже складно — результатів аудиту немає. Експерт звертає увагу, що наразі в країні сумарно близько 180 тис. багатоквартирних будинків. «Близько» — оскільки їх не рахували ще з 2012 року. З них 146 тис. потребують невідкладного капітального ремонту, бо вони вичерпали строк технічної експлуатації в 50 років.
Щоправда, мова йде не лише про так звані хрущовки (в народі часто — «хрущоби») або будинки, побудовані ще полоненими німцями, а й про багатоповерхівки, яким може бути і менше ніж пів століття, але вони перебувають в жахливому технічному стані.
Як пояснює Попенко, сьогодні реновація — залежно від типу будівлі (поверховості, наявності ліфта і т.д.) — обійдеться приблизно в $ 200−250 на «квадрат».
Іншими словами, таке задоволення обійдеться в 5,6−8 тис. грн за кв.м. Фактично співвласник багатоквартирного будинку (або, припустімо, сім’я), який проживає в квартирі на 50 кв. м, повинен знайти мінімум $ 10 тис., щоб зібрати кошти на реновацію свого житлового фонду. Якщо 80 «квадратів», то мінімум — $ 16 тис.
«Ті аварійні 146 тис. будинків ми множимо на 5 тис. „квадратів“ (така середня площа будинку, що вимагає реновації) і отримуємо 730 млн кв. м. Множимо їх на мінімум $ 200 і отримуємо $ 146 млрд. Це і є орієнтовна сума, необхідна нам для повної реновації житла по всій країні», — розповідає Попенко.
Щоправда, частина будинків відпаде, оскільки реновація їм не потрібна — необхідно просто зносити старе житло і будувати нове. Але скільки таких будинків, знову ж таки через відсутність аудиту, невідомо. Люди можуть витратити кошти на реновацію, а через кілька років багатоповерхівка просто завалиться. Тут, звертає увагу експерт, необхідна градація.
«За моїми підрахунками, в Україні під реновацію підпадають близько 100 тис. будинків, на що необхідно $ 100 млрд (інші 46 тис. треба зносити, оскільки вийде дешевше побудувати нові). Йдеться про відновлення повного технічного стану з проведенням енергоефективних заходів (повне утеплення). Плюс новий фундамент, оновлені стіни і заміна мереж: від сантехніки до проводки», — зазначив він.
Стара проводка в таких будинках не враховує сьогоднішніх реалій: громадяни більше споживають електроенергії. А будинок після реновації фактично служитиме ще 50 років.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас