Артем Ковбель: розкрити шахрайство у фінансовій звітності. Чотири прості способи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: розкрити шахрайство у фінансовій звітності. Чотири прості способи

Фондовий ринок
1689
Фінансова звітність завжди готова розповісти, чи є серед ваших співробітників шахрай, який привласнює собі частину корпоративного доходу. Потрібно тільки правильно дивитися. У цій колонці для Finance.ua хочу розповісти про деякі принципи. Їх знання особливо стане в пригоді тим власникам, які не люблять бухгалтерію і звикли скидати всі пов’язані з нею питання на найманий персонал.
При аналізі фінансової звітності можна виявити десятки факторів, що натякають на те, що в компанії завівся злодій. Іноді вони настільки незначні, що якщо не знати заздалегідь, на що дивитися, ні за що не помітиш недоброго.
Я розповім про чотири такі дрібні, але важливі нюанси.
1. Принцип круглих чисел
Суть. Шахраї найчастіше виводять за межі компанії суми, які закінчуються нулями (наприклад, 1000, 1500, 5000). Такі цифри легше рахувати і запам’ятовувати. Завдяки такій деталі, нам вдається регулярно розкривати різноманітні шахрайські схеми, найчастіше – досить масштабні.
Приклад. Одного разу вдалося зловити фінансового директора на крадіжці мільйонів гривень. Просто тому що наші аудитори відзначили регулярні відрахування великих сум з нулями. Ці транзакції ми перевірили додатково, відстеживши сутність кожної. Всі вони виявилися оплатою за юридичні послуги, яких наш клієнт – компанія зі здачі в оренду комерційних площ – не потребував.
2. Принцип зростання
Суть. Чим частіше шахрай привласнює собі гроші компанії, тим вищим стає його апетит. Розміри відчужуваних їм сум збільшуються раз по раз, часто – відповідно до послідовності Фібоначчі: 1,1,2,3,5,8 і т.д. Тобто спочатку крадуться невеликі суми, їх розмір певний час не змінюється. Потім сума збільшується вдвічі, втричі і т. д.
Приклад. Касир одного з банків регулярно підробляв звітність у бік її заниження і різницю забирав собі прямо з каси. Таким нехитрим способом за 3 роки було вкрадено, ні багато ні мало, близько 1 мільйона доларів.
Схема була розкрита внутрішнім фінансовим контролером. Він ідентифікував розбіжності в даних щоденного звіту касира і глобального звіту, який формується за касовими чеками. Про причини розбіжностей запитали касира. Після цього він рано вранці доклав відсутню суму в касу, парируючи тим, що просто припустився помилки. Але коли ревізор звірив звіти ретроспективно, виявилося, що ситуація з нестачею грошей відбувалася регулярно і суми при цьому зростали. Завдяки цьому вдалося спростувати слова касира і довести його провину.
3. Принцип дупліційованих сум
Суть. Шахраї дублюють суми, які виводять за межі компанії, щоб заплутати аудитора. Такі дублі пояснюють тим, що, мовляв, транзакція випадково задвоїлася.
Приклад. Цей принцип дозволив через аналіз фінзвітності виявити тенденцію, а далі – закономірність, щодо щотижневого виведення грошей за межі компанії. Шахрай – головний бухгалтер. Вона перераховувала гроші на пов’язану особу, вказуючи в призначення платежу одне «оплата за послуги».
Щоб приспати пильність старших менеджерів і заодно отримати їх схвалення на грошовий переказ, головний бухгалтер розбивала платіж на кілька частин. Керівництву вона повідомила, що це одна і та сама транзакція, що буде тільки одне списання, а інші дві – просто помилка системи. На ділі ж відбулася не одна, а три повноцінні транзакції. Після кожної з рахунку компанії списувалися великі суми і надходили на спеціально заведений рахунок.
Результатом такої схеми став збиток у розмірі кількох мільйонів доларів.
4. Закон Бенфорда
Суть. Закон Бенфорда або закон першої цифри (закон Ньюкомба-Бенфорда) – статистичний закон, згідно з яким перша цифра чисел з багатьох (але не всіх) типових джерел інформації в повсякденному житті використовується нерівномірно.
Згідно з цим законом, найчастіше першою цифрою чисел є одиниця, в той час як наступні цифри з’являються в найвищому розряді все рідше і рідше.
Іншими словами, якщо в документації часто простежуються суми, що починаються з одиниці – вже підозріло. А якщо вони ще й закінчуються парою нулів – взагалі привід для паніки.
Приклад. Завдяки подібній закономірності вдалося розкрити чимало шахрайських схем. Один з останніх випадків допоміг виявити міноритарного акціонера, який потроху крав. Він незаконно виводив гроші з компанії на особисті потреби.
Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Boutique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас