Мораторій на відчуження майна припиняє дію: як не втратити своє житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій на відчуження майна припиняє дію: як не втратити своє житло

Особисті фінанси
2158
Мораторій на відчуження майна за простроченими валютними кредитами, зокрема іпотечними, припиняє дію 21 квітня. Громадяни, які своєчасно не погасять борг перед банком або не захочуть домовлятися про реструктуризацію заборгованості, можуть втратити житло, пише Будпотал.
Але наприкінці 2019 року набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства, яким передбачено не лише механізм реструктуризації валютних кредитів, а і процедуру банкрутства фізичної особи.
У яких випадках варто починати процедуру банкрутства фізичної особи.
Ініціювати в суді порушення справи про банкрутство фізичної особи може лише сам боржник.
Боржник має право звернутися до суду, якщо:
  • розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менш як 30 розмірів мінімальної заробітної плати – станом на 01.01.2021 року це 180 тис. грн;

Банкрутство фізосіб в Україні

  • боржник припинив погашення в розмірі понад 50% місячних платежів упродовж двох місяців;
  • приватним або державним виконавцем винесена постанова про відсутність майна фізичної особи, на яке може бути звернуто стягнення;
  • інші обставини, які можуть свідчити про неплатоспроможність (варто зазначити, що з аналізу судової практики в справах про банкрутство вбачається, що перелік підстав не є вичерпним).
Можливі наслідки. Будь-яке відчуження майна відбуватиметься за погодженням з арбітражним керуючим, який стає основною фігурою в справі про банкрутство. Водночас грошову винагороду останньому сплачує боржник, оскільки надання таких послуг відбувається виключно на платній основі;
  • введення мораторію на задоволення вимог кредиторів;
  • припинення нарахування штрафних санкцій і відсотків за простроченими зобов’язаннями боржника;
  • здійснення корпоративних прав боржника відбувається з огляду на обмеження, встановлені Кодексом України з процедур банкрутства;
  • строк виконання всіх грошових зобов’язань боржника вважається таким, що настав.
Як отримати реструктуризацію кредитів, як правильно вести переговори з банками.
Умови реструктуризації кредиту визначаються будь-якою фінансовою установою (банком) індивідуально під кожного позичальника за наявності об’єктивних підстав щодо неможливості виконати умови кредитного договору.
Передусім необхідно звернутися з відповідною заявою до банку, у якому було взято кредит. Зокрема, у заяві необхідно обґрунтувати, які саме обставини зумовили необхідність реструктуризації кредиту та які чинники вплинули на негативне фінансове становище позичальника. Водночас варто надати документи, що підтверджують тимчасову неплатоспроможність.
За наявності підтвердження правдивими документами (довідка з місця роботи, довідка з державної служби зайнятості тощо) того, що позичальник не в змозі своєчасно погашати кредит через непередбачувані обставини, а також з огляду на інші обставини банк може надати можливість погашати кредит на нових умовах.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас