Україна отримала рекордні $5 млрд від ІТ-послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна отримала рекордні $5 млрд від ІТ-послуг

Казна та Політика
1622
У 2020 році Україна отримала більше $5 млрд від експорту ІТ-послуг.
Про це свідчать дані НБУ щодо платіжного балансу і зовнішньої торгівлі, наведені у презентації BRDO.
За даними НБУ, загальний експорт України у 2020 році скоротився на 4,6%. Скорочення торкнулося як експорту товарів, так і послуг. При цьому, експорт ІТ-індустрії зріс на $ 853 млн, тобто на понад 20% за рік. Таким чином, частка комп’ютерних послуг в загальному експорті досягла 8,3%.
Зазначимо, що попри пандемію ІТ-індустрія демонструє позитивні результати для економіки України. Однак можливість подальшого нарощування Україною експорту ІТ-послуг буде залежати від зростання кількості ІТ-фахівців на ринку праці. До слова, недостатні темпи підготовки ІТ-фахівців українськими закладами вищої освіти були проаналізовані експертами BRDO в дослідженні «Аналіз ІТ-освіти у вишах України».
«Попри складний рік ІТ-експорт відчутно збільшився. Для довгострокового зростання експорту ІТ-послуг необхідно сконцентруватися на питанні розвитку людського капіталу. Його слід вирішувати як через освіту (підготовку нових фахівців), так і через імміграцію (залучення іноземців)», — зазначив Ігор Самоходський, керівник сектору ІСТ BRDO.
Україна отримала рекордні $5 млрд від ІТ-послуг
Нагадаємо, що з 2020 року іноземцям став доступний механізм імміграції, однак низка питань потребують удосконалення.
Також іноземці вже можуть бути платниками єдиного податку без посвідки на проживання, а з жовтня 2020 року іноземцям не потрібно робити «зайвий виїзд» з України для того, щоб оформити посвідку на тимчасове проживання в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас