Українці торік наростили гривневі вклади в банках - Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці торік наростили гривневі вклади в банках - Нацбанк

Кредит&Депозит
1610
За 2020 рік гривневі кошти бізнес-клієнтів зросли на 34,5%, а драйвером зростання гривневих коштів населення були вклади на вимогу.
Про це йдеться в «Огляді банківського сектору», опублікованому Національним банком.
«У ІV кварталі тривав приріст депозитів населення та бізнесу в банках, переважно в національній валюті. Загалом за рік гривневі кошти бізнес-клієнтів зросли на 34,5%, валютні – лише на 2,2%», — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що драйвером зростання гривневих коштів населення в умовах невизначеності та зниження ставок були вклади на вимогу. Їх частка за рік збільшилася до 55,2%.
Найістотнішим був приріст у ПриватБанку та приватних банках. Хоча значно дешевші валютні вклади населення протягом IV кварталу й зростали, за результатами року їхній обсяг майже не змінився.
Протягом першого півріччя 2020 року НБУ знижував облікову ставку чотири рази, сукупно на 7.5 в. п. до історично низького рівня у 6% річних. За ІV квартал вартість депозитів майже не змінилася. Спред між тримісячними та 12-місячними депозитами фізичних осіб залишався меншим, ніж 1 в. п. Водночас ставки за кредитами суб’єктам господарювання продовжили помірне зниження, що звужувало спред.
Завдяки значному припливу коштів клієнтів у гривні рівень доларизації в IV кварталі знизився на 3,1 в. п. до 38,0%.
Українці торік наростили гривневі вклади в банках - Нацбанк

Довідка Finance.ua:

  • У січні 2021 року середні процентні ставки банків за новими депозитами у гривні для населення не змінилися і склали 8,0% річних.
  • Минулий 2020 рік став першим роком в історії України, коли відсоткові ставки стали однознакові, тобто нижче 10%. У 2021 році цей тренд збережеться, однак ставки майже досягли економічно обґрунтованого мінімуму.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас