Приєднання до енергомережі Європи врегулює ціни на ринку — Укренерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приєднання до енергомережі Європи врегулює ціни на ринку — Укренерго

Казна та Політика
1164
Приєднання енергосистеми України до мережі Європи (ENTSO-E) дозволить покінчити з монополізмом на українському енергоринку.
Про це заявив член правління ПрАТ «НЕК «Укренерго» Максим Юрков на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Платіжка».
Він підкреслив, що приєднання до енергомережі континентальної Європи ENTSO-E дасть Україні можливість не просто відключитися від енергосистем Росії та Білорусі, а покінчити з монополізмом на українському енергоринку певних гравців.
«Зараз у нас діє модель ринку, яка по суті схожа на європейську, але у нас є свої особливості. Певне положення окремих учасників, яке дозволяє їм істотно впливати на ринок, це все не відповідає європейській моделі», — підкреслив Юрков.
Інтеграція ж в ENTSO-E, за його словами, дасть можливість створити конкуренцію всередині України, дозволить приватним і комерційним споживачам отримати більш адекватну ціну на електроенергію.
Втім, щоб стати членом ENTSO-E, нагадав Юрков, український системний оператор енергомереж, ПрАТ «НЕК «Укренерго», повинен бути сертифікований відповідно до європейських стандартів.
Як повідомлялося, законопроект № 3364−1, який дозволить сертифікувати «Укренерго» відповідно до моделі ISO (independent system operator), планується винести на порядок денний Верховної Ради 18 лютого. Ухвалення цього документа відповідає рекомендаціям Секретаріату Енергетичного співтовариства. Укренерго подало документи в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), для сертифікації як незалежного оператора системи передачі ще 14 серпня 2019 року. Компанія на момент подачі документів виконала дві з трьох умов для проведення сертифікації: корпоратизацію і здійснення анбандлінгу.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас