Посилку загубили на пошті: алгоритм дії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посилку загубили на пошті: алгоритм дії

Особисті фінанси
1050
Ви відправили посилку з подарунком своїм рідним в інше місто, але вони її не отримали. На жаль, випадки, коли оператори поштового зв’язку втрачають поштові відправлення, непоодинокі. Як громадянину довести цей факт та отримати компенсацію?
Про це пише Мінюст.
  • Зверніться до поштового відділення, звідки ви направляли посилку, з відповідною заявою про втрату відправлення.
  • У заяві зазначте вид, категорію та номер поштового відправлення, місце та дату прийняття, прізвище, ім’я та по батькові (для юридичних осіб – найменування) і поштову адресу відправника та адресата, а у відповідних випадках – суму оголошеної цінності поштового відправлення, суму післяплати. Це правило діє як в межах території України, так і за кордоном.
Вимоги необхідно обґрунтувати *відповідними доказами:
  • Квитанція про оплату послуги, яка була отримана в поштовому відділенні,
  • касовий чек або договір, укладений у такому поштовому відділенні, з зазначенням ваги, ціни тощо. Завжди зберігайте оригінали та копії цих документів.
Якщо під час відправлення ви зазначаєте суму оголошеної цінності посилки, то у випадку її втрати оператор поштового зв’язку зобов’язаний компенсувати саме розмір вказаної суми.
У випадку виявлення факту втрати поштового відправлення вимагайте від працівника поштового зв’язку складання акту, який підписується ним, керівником об’єкта поштового зв’язку і відправником/одержувачем.
На підставі наявних доказів (акти, фотофіксація) зверніться до оператора із письмовою претензією про отримання компенсації за втрачене поштове відправлення. Оператор зобов’язаний надати письмову відповідь споживачу у місячний термін з моменту отримання претензій.
Оператор поштового зв’язку не несе відповідальність за втрату посилки, якщо:
  • поштова посилка відповідно до закону підлягає вилученню, конфіскації або знищенню;
  • втрата або знищення вмісту посилки настали внаслідок непереборної сили (урагану, землетрусу);
  • недостача або пошкодження вмісту посилки трапились внаслідок порушення визначених законодавством України правил про обмеження в пересилці предметів і речей;
  • заява про розшук поштового відправлення подано через 6 місяців після дати прийняття посилки поштовим відділенням (спеціальна позовна давність).
У випадку, якщо захистити свої права в зазначений спосіб не вдалося, ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про виплату компенсації за втрачене поштове відправлення оператором поштового зв’язку.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас