Едвард Дубинський: як я розумію, що на фінансовому ринку «бульбашка»! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: як я розумію, що на фінансовому ринку «бульбашка»!

Особисті фінанси
4007
Що таке бульбашка на відміну від дорогого ринку? Чарльз Кіндлбергер у своїй книзі «Манії, паніки і збої» надав необхідні умови для появи «бульбашок» (переоцінки) на фінансовому ринку: легкі гроші і захопливі розповіді, який спонукають людей інвестувати.
Мильна бульбашка виникає, коли оцінки стають завищеними, а поведінка інвесторів визначається виключно спробами продати комусь фінансові активи ще за вищою ціною, без наявності будь-якої обґрунтованої, раціональної оцінки вартості активів. Це те, що економіст Хайман Мінскі назвав «схемою Понзі», або пірамідою.
Ринок зараз переживає час дешевих грошей. Наявність дешевого капіталу — це головна причина бульбашок, оскільки існує надлишок капіталу, який намагається знайти місця для заробітку (тобто інвестиції). В результаті дешевих грошей — зараз є інвестиційний голод, і саме він призвів до зростання ціни на «екзотику» (включаючи, звичайно, криптовалюту).
Для початку є Bitcoin, який останні місяці різко йде вгору. Але багато хто не знає, що великі коливання ціни Bitcoin, як правило, тісно перетинаються з поворотними точками на ринку акцій США. Як показано в графіку нижче, де історичні рухи Bitcoin (червона смужка) представлені разом з основним індексом акцій США, S&P 500.
Едвард Дубинський: як я розумію, що на фінансовому ринку «бульбашка»!
Але є й інші індикатори, які підтверджують наявність бульбашки на фінансовому ринку. Наприклад, протягом багатьох років головний стратег Citigroup Inc. з акцій в США Тобіас Левкович відстежує так званий індекс «Паніки / Ейфорії». Він представлений нижче.
Едвард Дубинський: як я розумію, що на фінансовому ринку «бульбашка»!
Основна ідея на графіку — показати, що:
  • надзвичайно позитивний настрій ринку (ейфорія) в завищеній формі передчуває сильну корекцію на ринку акцій;
  • ринок перебуває в стані найбільшої ейфорії в історії. Криза «доткомів» в 2000 році, досі найбільш ейфорійна в історії ринку акцій США, на порядок відстає від ситуації, яку ми переживаємо.
Якщо цього недостатньо, щоб вас «залякати», давайте подивимося на кейс акцій Tesla. Зараз це шоста за величиною компанія в США і, безумовно, найбільший виробник автомобілів у світі (за біржовою вартістю). Хоча багато інших компаній все ще продають набагато більше автомобілів.
Наступні два графіки, складені Анастасіосом Авгеріу з BCA Research Inc., показують зміну очікувань на Уолл стріт щодо п’ятирічного зростання прибутку в цій компанії.
Поясню, як читати ці графіки. Нижній графік показує, що після того, як акції Tesla нещодавно включили в індекс S&P 500, відбувся ефективний прогноз, наскільки прибутковим стане автомобільний сектор протягом наступних 5 років.
Зараз оцінка Уолл Стріт акцій передбачає, що зростання прибутку у автомобільного сектору протягом 5 років складе 83%. Це означає, за вимірюванням верхнього графіка, що прибутки інвесторів у акції автомобільного сектору збільшаться в 20 разів в наступні 5 років.
Едвард Дубинський: як я розумію, що на фінансовому ринку «бульбашка»!
Повірте, цього не буде. Автомобільний сектор не дуже прибутковий. Верхній графік якраз показує «безумство» ринку.
Так, наразі багато тих, хто витає в хмарах. Але певної миті їм треба буде приземлитися.
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист, доларовий мільйонер. Засновник і керівний партнер компанії Fintelect.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас