СБУ підозрює деякі компанії у створенні штучних боргів перед Укренерго — НКРЕКП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ підозрює деякі компанії у створенні штучних боргів перед Укренерго — НКРЕКП

Фондовий ринок
381
Служба безпеки України звернулася до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з попередженням про створення штучної заборгованості перед НЕК «Укренерго» з боку учасників ринку електроенергії.
Про це йдеться у матеріалах до засідання НКРЕКП від 27 січня, які оприлюднено на сайті Комісії.
«До НКРЕКП надійшло звернення Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України від 9 грудня 2020 року щодо систематичних зловживань учасниками ринку, які полягають у штучному накопиченні заборгованості перед ПРАТ «НЕК «Укренерго» на балансуючому ринку, а також за надані послуги з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами», — йдеться в обґрунтуванні проєкту постанови НКРЕКП «Про проведення позапланових виїзних перевірок дотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії та Ліцензійних умов з постачання електричної енергії споживачу».
Згідно з указаною постановою, яка була ухвалена на засіданні НКРЕКП 27 січня, буде проведено позапланову перевірку 23 постачальників електричної енергії. Як зазначають в Комісії, аналіз дій цих компаній вказує на наявність порушень як ліцензійних умов провадження господарської діяльності, так і вимог законодавства.
Наприклад, аналіз фінансово-господарської звітності однієї компанії вказує на те, що обсяги електричної енергії даним учасником ринку фактично не купуються на організованих сегментах ринку, а обліковуються як такі, що утворились у вигляді небалансу.
«Таким чином створення безнадійної заборгованості на балансуючому ринку, а також за надані послуги з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами призводить до завдання економічних збитків державній компанії „Укренерго“», — наголошують у НКРЕКП.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас