Юлія Барабаш: провідні необанки світу. Хто вони? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Барабаш: провідні необанки світу. Хто вони?

Фінтех і Картки
1828
Хвиля необанків впевнено захоплює всі країни і континенти від ЕМЕА до Південної Америки.
Термін, що виник в 2017 році, означає новий вид фінансових інституцій, які надають сучасні, швидкі і гнучкі послуги прямо в смартфоні або месенджері.
Особливе зростання припало на період антиковідного карантину, що охопив весь світ. Наприклад, кількість нових клієнтів в Kakao Bank (Корея) збільшилася на 17,5% і продовжує зростати, а італійський стартап Illimity вийшов на чистий прибуток в 2020 році.
Більшість необанків протягом минулого року залучили багатомільйонні інвестиції. Так, ZA Bank (Гонконг) залучив 193 млн дол. США, а PayTm (Індія) тільки від трьох інвесторів отримав 700 млн дол США.
Низка інноваційних переваг:
  • прості і швидкі процеси відкриття рахунку онлайн в порівнянні з традиційними банками;
  • міжнародні платежі та перекази: використання своєї дебетової картки в зарубіжних країнах без комісії та за поточним обмінним курсом;
  • спрощене відстеження грошей і агрегація рахунків;
  • кредитні продукти за нижчими цінами і процентними ставками, ніж у традиційних інституцій.
На мою думку, що грунтується на світових дослідженнях, топ необанків станом на кінець 2020 був такий:
1. Chime (США) mobile-only банк без прихованих комісій з дебетовою карткою Visa, рахунками для витрат і заощаджень, поточна оцінка $14,5 млрд. За внутрішніми даними, протягом року Chime буде готовий до виходу на IPO.
2. Varo (США) станом на 2020 рік входить до трійки найбільших необанків США відразу після Chime і Simple. Перший необанк отримав статут Національного банку (самостійна ліцензія).
3. Dave (США) оцінили в $1 млрд — стартап увійшов в елітний клуб «єдинорогів». Він прагне вирішувати нагальні фінансові проблеми: допомагає дотягнути до наступної получки без зайвих банківських комісій, дає позики без відсотків, знаходить підробіток, підвищує кредитний рейтинг.
4. Monzo (Велика Британія) – один з перших ІТ-стартапів Європи і один з небагатьох, який має повну банківську ліцензію, законодавчо це доступно тільки у Великій Британії та Австралії.
5. Revolut (Велика Британія) – за підсумками 2020 року #2 за рівнем капіталізації – 5,5 млрд дол. Один з найгучніших фінтех-проєктів у світі.
6. N26 (Німеччина) – клієнти тримають в цілому 1 млрд євро. За винятком британських необанків, найвідоміший проєкт Європи, який в 2020 продемонстрував намір експансії в Південну Америку.
7. SoFi (США) називає себе «фінансовою компанією нового типу» і використовує нетрадиційний підхід до кредитування та управління капіталом, наприклад, їхній продукт Stock Bits дозволяє споживачам купувати і продавати дробові акції 50 популярних акцій лише за $1.
8. Robinhood (США) через мобільний додаток пропонує торгівлю акціями, ETF, опціонами, ADR і криптовалютами без комісії. У вересні 2020 року стартап залучив $660 млн в рамках раунду фінансування серії G, в результаті чого компанія була оцінена в $11,7 млрд.
9. Klarna (Швеція) завдяки залученим 650 млн дол. інвестицій став найдорожчим стартапом Європи за результатами 2020. По суті це сервіс купывель в розстрочку, з яким співпрацюють світові бренди, такі як Adidas, HM, а загалом партнерська мережа налічує 130 тис.
10. Nuвank (Бразилія) – клієнти якого мають необмежену кількість безкоштовних переказів в інші банки і можуть створювати депозити в цінних паперах, які можна викупити або використати в будь-який момент. А в червні 2020 Nubank оголосив про альянс з WhatsApp – впровадження платежів всередині додатку.
За оцінками експертів, необанки досягнуть 60 мільйонів клієнтів у Північній Америці та Європі до кінця січня 2021 року і перевищать 145 мільйонів до 2024 року.
Можна сміливо говорити про подальшу імплементацію-фінтех рішень в екосистеми традиційних банків для утримання клієнтів і модернізації наявних платформ. А ось кейси Varo і Nubank наочно демонструють нам амбіції неогравців фінансового ринку – зайняти своє місце під сонцем, не на правах стартапу або з приставкою «нео», а все ж таки повноцінно.
Юлія Барабаш, керівний партнер SBSB Fintech Lawyers
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас