Протягом 2021 року допомога Україні з боку США складе понад 700 млн доларів — посол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Протягом 2021 року допомога Україні з боку США складе понад 700 млн доларів — посол

Казна та Політика
267
Протягом 2021 року фінансова допомога Україні з боку США складе понад 700 млн доларів. Про це під час прес-брифінгу розповів посол України в США Володимир Єльченко.
«Я думаю, що навряд чи будуть змінюватися документи, що стосується України, оскільки ми знаємо, що існує дуже глибоке двопартійне розуміння і підтримка України. Тому я не бачу питань контраверсійних, де є рішення (президента США Дональда) Трампа, які потрібно скасувати. Що стосується загальної політики, я впевнений, що вона не зміниться», — сказав він.
Єльченко висловив думку, що Байден набагато краще, ніж Трамп, знає Україну. «Трамп, чесно кажучи, Україну не знав. І, мабуть, у нього все-таки навіть слово „Україна“ асоціювалося з певним негативом. Я не кажу, що це стосувалося всієї країни, але думаю на ментальному рівні у нього не було особливої любові до нашої держави. Хоча це не заважало йому приймати рішення, дуже важливі для України. Це і посилення санкцій стосовно Росії. Причому це було фактично кожного тижня, якщо не щомісяця, це і допомога Україні, яка, незважаючи на ту історично відому телефонну розмовуа, яка власне і призвела до початку або стала тригером початку процесу (першого оголошення. — ред.) імпічменту (Дональду Трампу)», — сказав посол.
«Втім, допомога Україні була торік виділена вся на 100%. Цього року, до речі, її обсяг збільшений на 25 млн доларів тільки по лінії Пентагону, і ще більше по лінії Державного департаменту (США). Загалом, якщо взяти допомогу щодо безпеки, то по лінії Держдепу і по лінії Агентства з міжнародної допомоги США (USAID) та інших відомств, то це відповідно 700 млн, навіть більше 700 … 738 млн доларів. Це десь на 50 млн, або навіть більше, мільйонів ніж торік», — сказав він.
«Крім того, ми сподіваємося на швидке завершення розгляду в Конгресі законопроекту, який загальмувався саме через вибори в США і оновлення складу Конгресу. Це закон новий, який переводить допомогу Україні на п’ятирічну основу: якщо сьогодні ми щороку займаємося тим, щоб нагадувати і спробувати збільшити обсяги допомоги, то цей новий закон передбачає конкретні цифри на всі п’ять років і там цифри набагато більші, ніж нинішні», — додав Єльченко.
Він вважає, що це зробить можливим для Міністерства оборони України планувати краще закупівлю зброї і надання з боку США іншої допомоги. «Цей закон дуже спрощує наші двосторонні відносини саме по лінії допомоги США Україні», — сказав посол.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас