Міжбанк: продавці-експортери спробують максимально підвищити котирування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: продавці-експортери спробують максимально підвищити котирування

Валюта
563
15 січня на валютному ринку пройде нестандартно для п’ятниці. З огляду на те, що через перенесення свят субота 16 січня буде робочим днем ​​і банки працюватимуть у звичайному режимі, вплив фактора завершення тижня на поведінку учасників торгів “розтягнеться” на два дні. Причому, через те, що фінустанови ЄС і США працювати завтра не будуть, угоди на українському міжбанку по долару і євро будуть в суботу проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти в понеділок). Це зовсім нецікаво більшості клієнтів і самим банкам і тому всі, кому треба терміново закрити валютні розрахунки, будуть сьогодні поспішати це зробити в першій половині дня.
Завтра ж міжбанк буде дуже млявим і малооб’ємним, що дозволить спекулянтам “поганяти” курс в потрібну їм сторону на тлі пасивності на валютному ринку основної частини гравців.
Крім цього, спрацює психологічний фактор. Вчорашнє зростання котирувань напередодні настання днів клієнтських бюджетних платежів говорить про те, що традиційного для цього періоду зниження котирувань на торгах особливо не передбачається. Більше того, продавці-експортери і спекулянти будуть щосили намагатися максимально підняти котирування. Це вже розуміє і основна частина тих покупців, хто вичікував “дна” по курсу.
А раз котирування вже особливо не просядуть, ці компанії вже не будуть особливо зволікати зі своїми операціями і цей відкладений попит буде працювати проти гривні на торгах в період 15-19 січня. А останні дії НБУ на ринку цього тижня показали, що регулятор не схильний до зниження курсу нижче психологічного порогу в 28 гривень і активно втручається в торги в той період, коли курс опинявся трохи нижче цього значення. Тому більшість учасників ринку закладає в свої прогнози саме продовження подібного сценарію дій регулятора на найближчий час і вже не має особливої ​​надії на істотне ситуативне просідання курсу в період бюджетних платежів. Це влаштовує і великих експортерів, яким зниження котирувань в період податкових розрахунків абсолютно не потрібне.
Якщо котирування по долару просядуть нижче 28 гривень, швидше за все ми знову побачимо Нацбанк з інтервенцією по викупу надлишку пропозиції валюти на міжбанку, що знову підтримає курс в межах цього рівня.
За розрахунками Finance.ua, обсяг операцій на торгах в п’ятницю не перевищить $150-160 млн при здійсненні до 490-520 угод.
Котирування міжбанку, за нашим прогнозом 15 січня будуть в межах: долар – коридор 27,95 – 28,15 грн, євро – коридор 33,90 – 34,20 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 27,90 – 28,30 грн при спреді в більшості обмінників фінкомпаній до 20 коп, а в касах банків – від 15 до 25 коп.
  • Євро: в банках коридор 33,75 – 34,40 грн при спреді до 25 – 30 коп, а в обмінниках фінкомпаній – в межах 33,95 – 34,30 грн при спреді від 20 до 25 коп.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,05 / 28,07
євро – 33,99 / 34,01
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас