Кабмін ухвалив концепцію космічної програми України з обсягом бюджетного фінансування 15 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ухвалив концепцію космічної програми України з обсягом бюджетного фінансування 15 млрд грн

Казна та Політика
276
Кабінет міністрів України схвалив концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.
Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в середу.
«Нарешті ситуація в галузі буде зрушена з мертвої точки, адже останні декілька років вона фактично була в замороженому стані, не розуміючи ні своїх пріоритетів, ні умов для розвитку. Наступний важливий і невідкладний крок – це ухвалення Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки», – прокоментував ухвалення цього рішення віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський на своїй сторінці у Фейсбуці.
Він зазначив, що ця концепція розроблена Мінстратегпромом разом із Державним космічним агентством. Її ціллю є розширення використання космічного потенціалу, посилення впливу на розвиток суспільства, забезпечення реалізації інтересів держави у сфері оборони та національної безпеки. Концепція також визначає ключові проблеми науково-технічного розвитку космічної діяльності, шляхи їх вирішення та очікувані результати.
Згідно з пояснювальною запискою до проєкту концепції, орієнтовний обсяг фінансування для виконання програми становить приблизно 30 млрд грн, зокрема з держбюджету майже 15 млрд грн.
При цьому міністр фінансів Сергій Марченко під час ухвалення цього документа зробив зауваження, що реалізація цієї програми має виконуватися в рамках бюджетних призначень.
Очікується, що реалізація програми приведе до таких результатів:
  • для громадян України буде розширено доступ до найсучасніших інформаційних технологій (систем дистанційного зондування Землі, систем координатно-часового та навігаційного забезпечення);
  • буде забезпечено підвищення безпеки (шляхом використання космічної інформації для забезпечення національної безпеки у військовій, політичній, економічній, соціальній, екологічній, науково-технічній, інформаційній сферах);
  • працівники космічної промисловості будуть забезпечені стабільними замовленнями, престижною та високооплачуваною роботою;
  • працівники сільського, лісового господарства та інших галузей економіки отримають можливість раціонального землекористування з використанням космічних знімків;
  • молодь отримає можливість зробити перші кроки в науці й техніці, встановити творчі зв’язки з однолітками з-за кордону в процесі реалізації науково-освітніх космічних проєктів.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас