В Україні можна змінювати по батькові: як це зробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можна змінювати по батькові: як це зробити

Особисті фінанси
663
В Україні набув чинності закон, який дозволяє громадянину самому обирати своє по батькові. У Києві 1350 людей на рік змінює своє ім’я або прізвище. В Україні таких нарахували близько 13 тисяч.
Про це повідомляється у сюжеті ТСН.
Такі зміни можливі лише через відділи реєстрації актів цивільного стану з 14 років за згодою батьків, а від 16 років – за самостійним рішенням. 
“Людина повинна подати свій паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, якщо перебуваєте в шлюбі, і якщо є не повнолітні діти, потрібно свідоцтво про їхнє народження”, – повідомила Ірина Антоненко, керівниця Святошинського районного ДРАЦСУ Києва.
Державний внесок становить 5,1 грн. Заява формується одразу на комп’ютері, а далі справа стоїть за поліцією. Вони мають перевірити, чи зміна по батькові не для приховування своєї особистості, чи уникнення певної відповідальності. Загалом процедура може розтягнутися до трьох місяців.
На руки громадянин отримує свідоцтво про зміну свого по батькові, із ним може змінювати паспорт чи водійське посвідчення. Решту документів обмінювати не обов’язково.
“Усі документи, які видаються у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, не змінюються. Ви підтверджуєте належність до них свідоцтвом про зміну, в якому зазначено, що з такого часу у вас є вже інші дані”, – додала Дашутіна.
Законодавці ж кажуть, що можливість змінити по-батькові – це свобода вибору.
“Перша ціль – розширити права та свободи наших громадян. В частині реалізації здійснення права на ім’я. І по-друге, виконати європейське рішення суду з прав людини”, – наголосив народний депутат України Володимир Ватрас.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні з 1 січня 2021 року дозволили змінювати по батькові з 14 років. Відповідний закон набув чинності.
  • Центрально-західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції повідомило, що у 2021 році змінюється адміністративний збір/плата у сферах державної реєстрації.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас