Facebook і Google домовилися разом боротися з антимонопольними позовами - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Facebook і Google домовилися разом боротися з антимонопольними позовами - WSJ

Фондовий ринок
286
Газета The Wall Street Journal отримала повний текст позову 10 штатів до Google і Facebook і виявила в ньому домовленість компаній співпрацювати разом проти позовів. Це здатне сильно погіршити і без того вкрай складні відносини компаній з регуляторами і владою США.
Про це пише The Bell з посиланням на WSJ.
Домовленість було укладено у вересні 2018 року. Facebook погоджувалася не конкурувати з інструментами онлайн-реклами Google в обмін на рекламні преференції для себе. Угода була позначена кодовим словом «Синій джедай» з відсиланням до фільму «Зоряні війни» (там це умовний колір добра). У документі був пункт про взаємодопомогу при розслідуванні і повний обмін інформацією про запити регуляторів. Таким чином, на думку позивачів, ще два роки тому Google і Facebook розуміли, що їх угода розходиться з законодавством.
У виявленій угоді йшлося, що починаючи з четвертого року угоди Facebook буде витрачати мінімум $500 млн в рік на рекламних аукціонах, що проводяться Google, і вигравати фіксований відсоток цих аукціонів. Компанія Марка Цукерберга нібито пояснювала, що це дешевше, ніж пряма конкуренція. У Google теж побоювалися конкуренції з Facebook і були раді домовитися.
У складанні угоди брало участь вище керівництво компаній. WSJ пише, що операційний директор Facebook Шеріл Сандберг в листі Марку Цукербергу називала документ «великою стратегічною справою», сам засновник Facebook планував особисто зустрітися з групою щодо переговорів.
Обидві компанії вважають, що порушень не було. Facebook назвала умови аукціонів неексклюзивними, а Google вказав, що ніякої таємної змови немає, оскільки умови партнерства були публічними.
Google минулого тижня отримав третій антимонопольний позов менш ніж за три місяці. Генпрокурори 38 штатів і територій США звинуватили компанію в недобросовісній конкуренції в онлайн-рекламі. Ще два позови подано до Facebook: компанію звинувачують у купівлі перспективних конкурентів для підтримки монополії.
Закручувати гайки щодо техногігантів стала не тільки американська влада, а й європейські: Єврокомісія представила законопроекти, які в разі прийняття дозволять владі штрафувати Google, Facebook і Amazon на суму до 10% глобальної виручки, а в разі злісних порушень – примусово розділяти технокомпанії.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас