Законопроєкт «Про віртуальні активи»: Мінцифри назвало міфи та справжні наміри Уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроєкт «Про віртуальні активи»: Мінцифри назвало міфи та справжні наміри Уряду

Особисті фінанси
620
У грудні Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3637 “Про віртуальні активи”. Документ викликав чимало дискусій та поширив різних міфів. Мінцифри розвіяло найпоширеніші з них.
Міф 1: Нормативно-правові зміни відкривають нові «схеми» для держави. Насправді зареєстровані постачальники послуг, пов’язаних з обігом криптовалют (криптообмінники, біржі), ідентифікуватимуть та ізолюватимуть чисту криптовалюту від тієї, що була задіяна у грошових потоках з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та іншими злочинами. Практика відстежування походження криптоактивів витіснить недобросовісних гравців з регульованого ринку віртуальних активів. Обіг криптовалюти, що перебуває поза легальним середовищем, підпадає під відкрите порушення закону.
Міф 2: Держава змусить криптокомпанії платити великі податки. НІ, законопроєкт “Про віртуальні активи” дозволить легалізувати ринок ВА, який зараз працює повністю в сірій зоні. Від створення одного з найсприятливіших середовищ для бізнесу у сфері віртуальних активів Україні виграють усі — користувачі та учасники ринку матимуть юридичний захист, компанії залучатимуть іноземні інвестиції, а держава отримає додаткові надходження до бюджету за рахунок податків.
Також Мінцифри розробляє проєкт змін до Податкового кодексу, що передбачає лояльніше оподаткування учасників ринку ВА (відсутність ПДВ, зменшення ставки податку з прибутку, отриманого від діяльності на ринку ВА).
Міф 3: Україна ризикує стати державою, що легалізувала тіньові активи з усього світу, попри міжнародні обмеження та вимоги. Внаслідок цього імідж держави на геополітичній арені значно погіршиться. Насправді існують вимоги 15-ї Рекомендації FATF для ринку віртуальних активів, які були враховані при розробці нового Закону № 361-IX. Щоб норми, закладені в нього, працювали, необхідно, щоб постачальники послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів діяли в правовому полі, був створений реєстр і було можливе застосування до них AML норм. Відтак необхідне прийняття Закону України “Про віртуальні активи”. Без такого Закону ринок продовжить працювати в сіру, результатом чого буде внесення України до чорного списку країн FATF.
Законопроєкт ніяк не послабляє поточний порядок моніторингу. Навпаки, прийнятий Закон України “Про віртуальні активи” створить правове поле для застосування норм Закону № 361-IX. Без прийнятого закону “Про віртуальні активи” норми Закону № 361-IX, що стосуються віртуальних активів, не зможуть бути застосовані, оскільки без базового закону в правовому полі віртуальні активи не будуть існувати.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас