Чверть товарів на українському ринку є "сірим імпортом" - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чверть товарів на українському ринку є "сірим імпортом" - дослідження

Казна та Політика
1221
Чверть усіх товарів на ринку України завезли за заниженою вартістю з метою сплати менших податків – частка залишається незмінною з 2018 року.
Про це йдеться у дослідженні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.
У квітні-червні 2020 року Інститутом було опитано понад 1000 українських експортерів та імпортерів.
Серед опитаних лише 20% респондентів вважають корупцію та хабарництво проблемою в роботі митниці. Серед проблем, названих підприємствами, корупція посідає четверте місце. У дослідженні також зазначають, що митниці з більшим рівнем корупції були оцінені респондентами як менш ефективні.
У першій трійці проблем – недосконале митне законодавство, завищення митної вартості та недостатня прозорість та відкритість.
44% експортерів та імпортерів назвали наявність “друзів” у владі важливим фактором для успіху бізнесу. З 2018 року ця частка зросла на 4,7%. Для імпортерів “дружба” – скоріше про захист бізнесу, для експортерів – про його спрощення.
З 2018 року не змінилась частка “сірого імпорту” в Україні та становить чверть продукції.
Більшість респондентів підтримали криміналізацію контрабанди – 79%. З них 53% – за кримінальну відповідальність без ув’язнення, а 26% – з позбавленням волі.
Менеджерка сектору з управління держфінансами в Представництві ЄС в Україні Єкатерина Яковлева зазначила, що Україна – єдина європейська країна, де контрабанда товарів не є кримінальним правопорушенням, що спричиняє значні втрати надходжень до бюджету.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас