Як правильно обрати постачальника газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно обрати постачальника газу

Енергетика
2381
Процедура зміни постачальника газу в Україні спростилася в рази.
Однак, не все ідеально, розповіла у коментарі Gazeta.ua координаторка енергопрограм громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко.
“Газзбути публікують ЕІС-коди таким чином, що їх майже не реально прочитати – вертикально по лінії розриву. Споживачам, які змінили постачальника, почали приходити рахунки від попереднього з “температурними коефіцієнтами” з 2015 року. Потім з’ясувалося, що вказані суми носять рекомендаційний характер”, – каже Тетяна Бойко.
З її слів, на ринку газу зараз працюють понад 50 постачальників.
“Найнижчий тариф грудня – 5,95 грн за кубометр, пропонує компанія Megawatt. Загалом, ціни постачальників коливаються від 5,95 грн до 9,05 грн за кубометр. Одні з найвищих у грудні – у низки регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості споживачів у відповідних регіонах. Їхні пропозиції коливаються від 8,81 до 8,96 грн за кубометр. Але найвищу ціну в грудні – 9,05 грн за кубометр – оприлюднила ТОВ “Львівенергозбут”“, – пояснює координаторка.
Перш ніж обрати постачальника, експертка радить перевірити історію компанії.
“Я би рекомендувала звертати увагу і на ціну, і на історію компанії. Як мінімум, варто через інтернет перевірити інформацію про неї, почитати відгуки. Річний тариф буде вигідним споживачам, що використовують природний газ для опалення будинку”, – додала Бойко.

Довідка Finance,ua:

  • Національна комісія з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила підвищення з 1 січня 2021-го тарифів на розподіл природного газу (так звана абонплата). В середньому ціни зростуть на 80%.
  • За даними статистичного відомства ЄС, виражені в євро середні ціни на газ для домашніх господарств у першій половині 2020 року були найнижчими в Латвії, Угорщині та Румунії (3,2 євро за 100 кВт⋅год) і Литві (3,6 євро), а найвищими – в Нідерландах (10,0 євро), Швеції (9,8 євро), Франції (7,9 євро) і Данії (7,5 євро).
  • Мільйони українців можуть втратити доступ до газу з 1 січня через відсутність лічильників.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас