Названо середню вартість 1 га сільгоспземель після запуску ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо середню вартість 1 га сільгоспземель після запуску ринку

Аграрний ринок
97028
Стартова ціна 1 га сільськогосподарських земель після запуску ринку землі може скласти близько 50-60 тисяч гривень.
Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький в інтерв’ю “Агробізнес Сьогодні”.
“Це приватна земля, тому держава регулює, що мінімально має бути 28 тисяч гривень (за 1 га. – Ред.)… Ми вважаємо, що в середньому стартова вартість буде в районі 50-60 тисяч гривень за гектар”, – сказав Висоцький.
Він уточнив, що, згідно з опитуваннями, поки що не більше ніж 5-7% власників землі готові продавати свої ділянки. При цьому він додав, що вартість землі зростатиме, у зв’язку з чим закликав власників не продавати свої ділянки в перші роки після запуску земельного ринку.
“Міфу немає, що хтось купить. Якщо власник не хоче продавати, то він може не продавати. Якщо власник хоче продати, але не хоче орендарю, тоді фактично йому треба знайти покупця, який готовий заплатити більше, ніж орендар. За таких умов він може продавати іншому. Але просто не продавати орендарю через, умовно, небажання – не можна, щоб не створити “шахматку”, якісь спекуляції, рейдерство”, – зазначив заступник міністра.
Нагадаємо, що ринок землі в Україні запустять з 1 липня 2021 року з обмеженням роботи в перші три роки тільки паями у власності фізосіб з максимальним володінням в одних руках 100 га.
Також повідомлялося що фермери бояться залишитися без землі. З одного боку, скасування мораторію на продаж с/г земель дозволить фермерам вирощувати врожай на своїх ділянках, а не орендованих. А з іншого – далеко не у всіх є гроші на викуп наділів. Землю можуть перекупити, і тоді ніде буде працювати.

Довідка Finance.ua:

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що відкриття в країні ринку землі за десять років принесе $85 млрд додаткового ВВП, а середня вартість землі за 1 га зросте в п’ять разів.
  • Раніше в “слузі народу” роз’яснили, від чого буде залежати податок на землю – від вартості чи прибутку.

Закон про землю – що потрібно знати звичайному українцю

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас