Податок на Google: скільки грошей техногігант приносить різним країнам (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на Google: скільки грошей техногігант приносить різним країнам (інфографіка)

Фондовий ринок
4587
Уряди багатьох країн світу зараз задаються питанням, кому повинні платити податки транснаціональні онлайн-сервіси.
Деякі країни вже ввели так званий “податок на Google”. У 2013 році Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на засіданні G20 було презентовано план створення глобального електронного податку.
Документ, названий “поворотним моментом в історії міжнародного співробітництва”, який передбачав введення обов’язкової сплати податків з прибутку, посилення вимог до нерезидентів і офшорних зон був в цілому схвалений урядами понад 60 країн (станом на минулий рік їх кількість збільшилася вдвічі), проте втілити його в життя досі так і не вдалося.
Податок на Google: скільки грошей техногігант приносить різним країнам (інфографіка)
Напружений діалог між США, Великобританією, Францією, Італією та Іспанією тривав аж до червня поточного року, поки адміністрація Дональда Трампа не “перевернула дошку” і покинула переговори, пригрозивши заходами в разі, якщо країни Євросоюзу спробують самостійно збільшити збори з американських технологічних гігантів. Втім, переговори зайшли в глухий кут задовго до цього, тому підвищувати податки їх європейські учасники почали ще з початку року.
З 1 січня на 3% було збільшено збори для транснаціональних компаній з доходом не менше 832 млн дол. в Італії, в березні до неї приєдналася Туреччина, котра збільшила податок на 7,5%, а в квітні ще і Великобританія (+2%). До цієї трійки з самого початку хотіла долучитися Франція (+3%), однак після заяви Дональда Трампа про можливе збільшення мит на імпорт французьких вин в США (а це щорічний оборот в 13,2 млрд євро) Париж передумав і переніс початок дії нового закону на 2021 рік.
Що стосується самих міжнародних корпорацій, то деякі з них вже дали зрозуміти, що зазнавати збитків не мають наміру і розсудливо переклали податковий тягар на користувачів. Так, Apple симетрично збільшила комісію всім чотирьом вказаним вище країнам, знизивши при цьому на 3% таксу для Німеччини, яка не брала участі в “податковому демарші”. До слова, Берлін в 2013 році теж трохи “притиснув” нерезидентів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас